liczba porcji: 10
czas przygotowania: 20 min (oprócz czasu na pieczenie mięsa)
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie
Składniki:
- ponad 1 kg kulki cielęcej
- oliwa i masło (pół na pół) do smażenia
- sól
- pieprz
Sos:
- 2 puszki tuńczyka w zalewie
- szklanka gęstego, pikantnego majonezu
- zielenina
Cielęcinę, po dokładnym wytarciu skropioną octem ściereczką, nacieramy solą i świeżo zmielonym pieprzem, rumienimy na rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron, przekładamy do brytfanny, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy do miękkości pod przykryciem.
Wskazówka: cielęcinę możemy upiec poprzedniego unia i przechować w lodówce.
Przygotowujemy sos: odsączone z zalewy kawałki tuńczyka wkładamy do miksera, dodajemy majonez, rozcieramy, aż sos będzie jednolity, gładki, lekko puszysty. Można dodać z trochę zimnego sosu z pieczeni cielęcej. Cienkie plastry cielęciny rozkładamy na półmisku, zalewamy sosem, półmisek szczelnie owijamy w folię aluminiową i wstawiamy na godzinę do lodówki. Przed podaniem przybieramy zieleniną i różyczkami z majonezu.
0 komentarze:
Prześlij komentarz