Łosoś w majonezie

liczba porcji: 6
czas przygotowania: 60 min
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie

Składniki: 
- 6 kawałków (dzwonek) świeżego łososia
- 6 plasterków cytryny
- 2 łyżki gęstego majonezu
- cebula
- 2 1 wody - 3 łyżki octu winnego
- łyżeczka soli
- 3 czubate łyżeczki mielonej żelatyny
- 6 ziaren czarnego pieprzu
- liść laurowy  
- liście sałaty lub pokrojone na skos plasterki świeżego ogórka

Sos:
- 2 jajka ugotowane na twardo 
- szklanka majonezu
- 3 łyżki śmietany
- 2 łyżki posiekanych, marynowanych pieczarek
- 2 łyżki posiekanego koperku

Żelatynę moczymy w niewielkiej ilości zimnej wody, aż napęcznieje. Do gorącej wody dodajemy cebulę, przyprawy, ocet winny, zagotowujemy. Do wrzątku kładziemy kawałki łososia i gotujemy przez 10 min na niewielkim ogniu w odkrytym naczyniu - ryba powinna być miękka, ale nierozgotowana - odstawiamy do wychłodzenia.
Przygotowujemy sos: majonez łączymy ze śmietaną, dodajemy drobno posiekane pieczarki, jajka i koperek, mieszamy, gdy trzeba, doprawiamy do smaku, odstawiamy w chłodne miejsce.
Zimne porcje łososia rozkładamy na półmisku na liściach sałaty lub plasterkach świeżego ogórka, na każdej porcji kładziemy plasterek cytryny, listek pietruszki i różyczkę z majonezu z wciśniętym ziarenkiem pieprzu. Cedzimy przez sito wyłożone gazą 2 szklanki wywaru, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy żelatynę, mieszamy, aż się rozpuści. Tężejącą galaretą zalewamy porcje łososia, półmisek przybieramy zieleniną, odstawiamy w chłodne miejsce.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne