liczba porcji: 6
czas przygotowania: 10 min (oprócz czasu na leżakowanie zalewy i wypiekanie ryżu)
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie
Składniki:
- 2 puszki tuńczyka w zalewie
- 2 czubate szklanki wypieczonego na sypko ryżu
- 2 czerwone cebule
- 4 obrane ze skórki pomidory
- liście zielonej sałaty
- zielenina
Zalewa:
- 3 łyżki pikantnego keczupu
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- sok świeżo wyciśnięty z 2 dużych cytryn (4 łyżki)
- łyżeczka cukru pudru
Przygotowujemy zalewę: wszystkie składniki dokładnie mieszamy, odstawiamy na 30 min w chłodne miejsce.
Tuńczyka odsączamy na sicie. Ryż łączymy z zalewą, dokładnie mieszamy, dodajemy rozdrobnione porcje tuńczyka, najdrobniej posiekaną cebulę i pokrojone w cząstki pomidory, całość ponownie mieszamy. Salaterkę szczelnie owijamy w folię aluminiową i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Sałatkę podajemy wychłodzoną, na liściach sałaty, przybraną zieleniną.
0 komentarze:
Prześlij komentarz