liczba porcji: 6
czas przygotowania: 75 min
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie
Składniki:
- 6 średniej wielkości filetów z tuńczyka
- puszka zielonego groszku w zalewie
- puszka kukurydzy
- duży ząbek czosnku
- duża cytryna
- kieliszek białego, wytrawnego wina
- 2 szklanki wody
- kilka ziaren czarnego pieprzu
- 3 ziarna ziela angielskiego
- liść laurowy
- zielenina i piórka świeżego koperku do przybrania
Sos:
- szklanka majonezu
- 2 łyżki śmietany
- 2 jajka ugotowane na twardo
- łyżeczka musztardy
- sól
- biały pieprz
Filety nacieramy lekko solą, odstawiamy na 10 min w chłodne miejsce. Z wody z dodatkiem wina, pokrojonej w plasterki cytryny bez pestek, ziaren pieprzu, ziela angielskiego i liścia laurowego gotujemy wywar (ok. 15 min), cedzimy. Do gorącego kładziemy wytarte do sucha z soli filety, gotujemy w odkrytym naczyniu przez 12-15 min (ryba powinna być miękka, ale nierozgotowana). Odstawiamy do wychłodzenia.
Przygotowujemy sos: majonez łączymy ze śmietaną, musztardą i posiekanymi jajkami, dodajemy posiekany czosnek, odsączone: groszek i kukurydzę, doprawiamy do smaku. Sałatkę wykładamy na półmisek, Porcje odsączonego tuńczyka kładziemy na sałatkę, każdą przybieramy piórkiem koperku, całość otaczamy zieleniną. Podajemy nie później niż 15 min po przygotowaniu.
0 komentarze:
Prześlij komentarz