Złote jajka

liczba porcji: 20
czas przygotowania: 40 min
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie

Składniki: 
- 10 jajek ugotowanych na twardo
- 20 dag delikatnego pasztetu z drobiu lub cielęciny
- 2 łyżki gęstej śmietany 
- listki selera lub natki pietruszki
- sól
- biały pieprz

Sos:
- szklanka kwaśnej kremówki
- łyżka utartego chrzanu (może być ze słoika)
- sok z cytryny
- czubata łyżeczka zmielonej żelatyny
- 2 łyżki mleka
- cukier
- sól

Jajka obieramy ze skorupek, kroimy wzdłuż na połowę, wyjmujemy żółtka, białka układamy na deseczce. Pasztet rozcieramy ze śmietaną (farsz powinien być jednolity i pulchny), gdy trzeba, lekko doprawiamy do smaku. Gotowym nadziewamy połówki jajek. W niewielkiej ilości zimnej wody moczymy żelatynę, gdy napęcznieje, rozprowadzamy w gorącym mleku.
Przygotowujemy sos: śmietanę z dodatkiem szczypty soli ubijamy na puch, dodajemy chrzan, przechłodzoną żelatynę, sok z cytryny i, gdy trzeba, sól do smaku. Gdy sos zacznie gęstnieć, przekładamy do specjalnego woreczka z końcówką i dekoracyjnie rozkładamy na połówkach jajek. Boki płaskiego półmiska przybieramy wianuszkiem z listków selera lub natki pietruszki, układamy jajka, całość posypujemy utartymi żółtkami jak złotym deszczem. Podajemy lekko wychłodzone, nie później niż 30 min po przygotowaniu.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne