Cieciorka z kapustą

Składniki:

- 25 dag cieciorki
- 1 mała włoska kapusta
- 4 średnie pomidory
- 4 ząbki czosnku
- 2 cebule
- klarowane masło
- świeżo zmielony czarny pieprz
- tymianek
- sól

Moczyć cieciorkę przez noc, następnie gotować w nieosolonej wodzie przez około godzinę. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę. Kapustę poszatkować i wrzucić razem z cebulą i czosnkiem na patelnię z rozgrzanym masłem klarowanym. Smażyć przez około 10 minut. Dodać odsączoną z wody cieciorkę i smażyć jeszcze parę minut. Pod koniec dodać obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Przyprawić do smaku pieprzem, solą i tymiankiem. Podawać udekorowane posiekanym szczypiorkiem.

dodajdo.com
drukuj

Zdrowe placki

Składniki:

- 20 dkg chudego białego sera
- 2 jajka
- 2 łyżki otrębów owsianych
- 1 łyżka otrębów przennych
- puszka tuńczyka w sosie własnym (bez sosu)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- zioła
- sól
- pieprz

Białka ubić. Resztę wymieszać, doprawić ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Placki kładziemy na papier do pieczenia i pieczemy 30 minut.

dodajdo.com
drukuj

Pasta z soczewicy

Składniki:

- 300 g soczewicy
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- 2 łyżki posiekanych ziół (koper, bazylia, pietruszka)

Soczewicę gotować około 50 minut (drobne gatunki soczewicy gotujemy około 15-20
minut). Odcedzić, zostawiając kilka łyżek wywaru, zmiksować z pozostałymi składnikami i pozostawionym wywarem. Dodać zioła i przyprawy, przełożyć do naczynia, wstawić na kilka godzin do lodówki.

dodajdo.com
drukuj

Zapiekanka warzywno-mięsna

Składniki:

- 1 kg mielonego mięsa (kurczak lub indyk)
- 1 brokuła
- młoda mała kapusta
- 1 cebula
- pieczarki
- szczypiorek
- biała część pory
- koper
- chili
- kurkuma
- sól
- pieprz
- łyżeczka tłuszczu palmowego

Brokułę, kapustę, cebule, pieczarki, szczypiorek, por i koper pokroić. Podsmażyć na tłuszczu palmowym kapustę, cebulę, pieczarki i por. Mięso dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami i przyprawami do smaku. Piec w piekarniku.

dodajdo.com
drukuj

Kotlety z cieciorki

Składniki:

- 250 g cieciorki
- 2 cebule
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- koper
- natka pietruszki
- seler naciowy
- sól
- pieprz
- tłuszcz palmowy

Cieciorkę moczyć przez noc, a następnie ugotować do miękkości. Zmielić, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Uformować małe kotlety i smażyć na tłuszczu palmowym lub innym zdrowym tłuszczu.

dodajdo.com
drukuj

Sałatka ze szpinakiem

Składniki:

- 250 g szpinaku
- 2 pomidory
- 2 jajka na twardo
- koper
- natka pietruszki
- szczypiorek
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- ocet balsamiczny
- sól
- pieprz do smaku

Szpinak umyć i osuszyć. Pomidory pokroić w kostkę. Zieleninę pokroić. Wymieszać wszystko razem.
Zalać oliwą z oliwek utartą z octem balsamicznym i przyprawami do smaku.

dodajdo.com
drukuj

Risotto z pieczarkami

Składniki: 

- 1 pierś z kurczaka
- 5 pieczarek
- 1 cebula
- ząbek czosnku
- łyżeczka tłuszczu palmowego
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- pół szklanki brązowego ryżu
- sól
- pieprz
- ulubione zioła

Ryż ugotować na sypko i odcedzić. Pieczarki pokroić w plastry, kurczaka w paski, cebulę i czosnek drobno posiekać. Dusić razem na patelni. Wymieszać z ryżem, dodać jogurt i dusić przez chwilę razem podlewając odrobiną wody. Przyprawić do smaku.

dodajdo.com
drukuj

Sałatka z kalarepką

Składniki:

- 8 kalarepek
- 1/2 szklanki ryżu brązowego
- 1 jajko
- 3 łyżki masła
- sól
- pieprz
- koper

Kalarepki umyć i wydrążyć miąższ. Ryż gotować do miękkości i odcedzić. Dodać jajko, posiekany koper i pokrojony drobno miąższ z kalarepek, masło, sól, pieprz do smaku. Wymieszać wszystkie składniki bardzo dokładnie. Kalarepki napełnić farszem, wstawić do rondla i podlać lekko osoloną wodą do połowy. Dusić do miękkości.

dodajdo.com
drukuj

Sałatka z fasolą

Składniki:

- 100 g gotowanej szynki
- 2 jajka na twardo
- mała główka sałaty
- pęczek rzodkiewki
- 500 g zielonej fasolki
- łyżeczka oliwy z oliwek
- łyżeczka octu winnego
- sól
- pieprz
- świeża bazylia

Sałatę porwać na kawałki, wymieszać z pokrojoną w kostkę szynką, ósemkami jaj na twardo, plastrami rzodkiewki i odsączoną ugotowaną fasolą. Oliwę utrzeć z octem, solą, pieprzem do smaku.
Polać sałatkę i posypać obficie posiekaną bazylią.

dodajdo.com
drukuj

Potrawka z morelami

Składniki:

- 200 g brązowego ryżu
- 400 g piersi z indyka
- 200 g cebuli czosnkowej
- 400 g pomidorów (mogą być małe)
- 100 g suszonych moreli
- łyżeczka tłuszczu palmowego
- 2-3 łyżeczki curry
- 1/2 pęczka szczypiorku
- sól
- pieprz

Zagotować 350 ml wody, wrzucić ryż i gotować 20 min. Pierś pokroić w paski posolić i popieprzyć.
Pomidory pokroić (duże na ćwiartki, małe na połówki). Morele pokroić drobno, a cebulę w krążki.
Na rozgrzanym tłuszczu palmowym podsmażyć mięso i zdjąć z patelni. Podsmażyć cebulę, oprószyć lekko curry. Dodać pomidory, morele, mięso i dusić całość ok. 5-8 minut. Szczypiorek pokroić i wymieszać z ryżem. Danie wyłożyć na talerz. Ryż podawać osobno.

dodajdo.com
drukuj

Zdrowe kotlety

Składniki:

- 250 g kaszy pęczak
- 2 jajka
- 300 g chudego białego sera
- 2 łyżki posiekanej zieleniny (natka pietruszki, szczypiorek)
- sól
- pieprz
- łyżeczka tłuszczu palmowego

Kaszę ugotować i zmielić z serem. Dodać jajka, zieleninę i przyprawy do smaku. Smażyć na tłuszczu palmowym lub innym zdrowym tłuszczu.

dodajdo.com
drukuj

Pasztet sojowy

Składniki:

- 70 dkg soi
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 3 jaja
- 1 papryka
- 1 ogórek kiszony
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 20 dkg pieczarek
- sól
- pieprz
- posiekany koperek
- posiekana natka
- imbir
- kminek mielony

Soję moczyć przez noc, a następnie ugotować do miękkości. Zmielić, dodać zmielone pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Otrzymana masa konsystencją powinna przypominać gęstą śmietanę. Jeżeli jest za gęsta należy dodać wody lub bulionu. Wlać wszystko do keksówki i piec w piekarniku przez 50 minut (180°C). Pasztet można podzielić na porcje i część zamrozić.

dodajdo.com
drukuj

Bestsellery kulinarne