Biała kiełbasa w sosie polskim

liczba porcji: 10 
czas przygotowania: 45 min (oprócz czasu na gotowanie kiełbasy)
stopień trudności: łatwe 
kaloryczność: średniokaloryczne 
koszt: średniodrogie

Składniki:

- 1,2 kg surowej białej kiełbasy
- 0,51 ciemnego piwa
- 0,51 wody stołowej lub mineralnej niegazowanej
- 2 duże cebule
- łyżka masła
- łyżka mąki
- 2 goździki
- sok z cytryny lub ocet winny
- łyżka cukru pudru
- sól
- biały pieprz

Kiełbasę układamy na spodzie szerokiego rondla, zalewamy piwem wymieszanym pół na pół z wodą (stołową lub mineralną niegazowaną), na wierzchu kładziemy pokrojone w półplasterki cebule, dodajemy przyprawy i gotujemy na małym ogniu przez 80 min. W czasie gotowania płyn z kiełbasą powinien tylko lekko „mrugać". Gotową wyjmujemy na podgrzany półmisek.
Z masła i mąki przygotowujemy rumianą zasmażkę, rozprowadzamy przelanym przez sito wywarem z kiełbasy i doprawiamy do smaku. Sosu powinno być sporo, o gęstej konsystencji, pięknym aromacie i brązowej barwie. Porcje kiełbasy przekładamy do kokilek, zalewamy gorącym sosem. Podajemy gorące, zaraz po przygotowaniu lub po kilku godzinach, zapieczone w temp. 220°C.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne