Drobiowe świderki

liczba porcji: 6
czas przygotowania: 25 min (oprócz czasu na leżakowanie w zaprawie)
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie

Składniki: 

- 2 duże filety z piersi kurczaka lub 80 dag filetów z piersi indyka
- pikantny sos majonezowy lub tatarski (duża sosjerka) 
- 11 oleju
- mąka krupczatka do panierowania
- liście sałaty

Zaprawa:

- 2 łyżki płynnego miodu
- 5 dużych ząbków czosnku
- czubata łyżeczka imbiru
- szklanka sosu sojowego
- 1/2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina

Miód rozcieramy z rozdrobnionym czosnkiem, wsypujemy imbir, gdy składniki się połączą, dodajemy sos sojowy i wino, dokładnie mieszamy. Mięso kroimy w cienkie, podłużne paski, kładziemy do zaprawy, dokładnie mieszamy, przykrywamy, wstawiamy na kilka godzin do lodówki. W tym czasie należy mięso kilka razy przemieszać. W głębokim rondlu lub w smażalnicy rozgrzewamy tłuszcz. Mięso wyjmujemy z zaprawy małymi partiami, lekko odsączamy, obtaczamy w mące (nadmiar mąki strząsamy), wrzucamy na gorący tłuszcz. W czasie smażenia kawałki mięsa skręcą się, tworząc świderki. Zrumienione wyjmujemy łyżką cedzakową na grubą warstwę bibuły, odsączamy, układamy na wyłożonym liśćmi sałaty półmisku. Podajemy gorące. Świderki doskonale smakują z dodatkiem pikantnego sosu majonezowego lub tatarskiego.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne