Jajka faszerowane zapiekane

liczba porcji: 12 
czas przygotowania: 35 min 
stopień trudności: średniotrudne 
kaloryczność: średniokaloryczne 
koszt: średniodrogie

Składniki:

- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 2 jajka surowe
- 3/4 szklanki tartej bułki
- 6 łyżek gęstej, kwaśnej śmietany 
- cebula lub 3 młode cebulki ze szczypiorkiem
- liście sałaty
- czubata łyżka posiekanej natki pietruszki
- olej do podsmażenia cebuli
- tarta bułka do posypania jajek
- roztopione masło
- sól
- pieprz

Obrane ze skorupek jajka kroimy wzdłuż na połowę, wyjmujemy żółtka, białka rozkładamy na deseczce. Na oleju lekko podsmażamy posiekaną cebulę (młodej cebulki podsmażać nie trzeba). Żółtka rozcieramy dodajemy tartą bułkę, śmietanę, cebulę, surowe jajka, doprawiamy solą i pieprzem (farsz powinien mieć wyraźny, lekko pikantny smak). Porcje farszu nakładamy „z czubkiem" do białek, lekko wyrównujemy, układamy w naczyniu do zapiekania, wierzch posypujemy dość obficie tartą bułką, skrapiamy roztopionym masłem, wstawiamy do nagrzanego do temp. 180°C piekarnika na 12-15 min. Zakąska jest gotowa, gdy bułka na wierzchu równomiernie się zrumieni. Podajemy gorące, na liściach sałaty z dodatkiem sałatki z papryki i pomidorów.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne