Jajka po chińsku

liczba porcji: 6
czas przygotowania: 10 min (oprócz czasu na gotowanie jajek)
stopień trudności: łatwe
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: tanie

Składniki: 

- 6 jajek
- łyżeczka suchej herbaty (listki)
- kawałek suszonej skórki z mandarynki
- 12 małych, gorących tostów
- łyżeczka soli 
- masło

Jajka gotujemy w odkrytym naczyniu przez 30 min, studzimy w zimnej wodzie, obieramy ze skorupek. Do naczynia z 21. wody wsypujemy sól, herbatę, dodajemy skórkę z mandarynki, zagotowujemy, zestawiamy z ognia. Do wrzącej wody wkładamy jajka i trzymamy pod przykryciem przez 2 godz. (na najmniejszym ogniu) - woda powinna tylko lekko „mrugać". Jajka wyjmujemy łyżką cedzakową, kroimy wzdłuż na połowę, każdą układamy na gorącej, zrumienionej na maśle grzance z testowego chleba.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne