liczba porcji: 6
czas przygotowania: 10 min (oprócz czasu na gotowanie jajek)
stopień trudności: łatwe
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: tanie
Składniki:
- 6 jajek
- łyżeczka suchej herbaty (listki)
- kawałek suszonej skórki z mandarynki
- 12 małych, gorących tostów
- łyżeczka soli
- masło
Jajka gotujemy w odkrytym naczyniu przez 30 min, studzimy w zimnej wodzie, obieramy ze skorupek. Do naczynia z 21. wody wsypujemy sól, herbatę, dodajemy skórkę z mandarynki, zagotowujemy, zestawiamy z ognia. Do wrzącej wody wkładamy jajka i trzymamy pod przykryciem przez 2 godz. (na najmniejszym ogniu) - woda powinna tylko lekko „mrugać". Jajka wyjmujemy łyżką cedzakową, kroimy wzdłuż na połowę, każdą układamy na gorącej, zrumienionej na maśle grzance z testowego chleba.
0 komentarze:
Prześlij komentarz