Jajka po królewsku

liczba porcji: 10 
czas przygotowania: 30 min 
stopień trudności: średniotrudne 
kaloryczność: średniokaloryczne 
koszt: średniodrogie

Składniki: 

- 5 jajek ugotowanych na twardo
- gruby plaster (8 dag) gotowanej szynki
- 1/3 kostki (8 dag) masła
- 2/3 szklanki śmietany kremowej
- 2 czubate łyżki utartego parmezanu
- liście sałaty
- gałązki rzeżuchy lub natka pietruszki
- sól
- pieprz

Szynkę drobno siekamy szerokim nożem, ucieramy wraz z masłem na krem. Półmisek przybieramy liśćmi sałaty, na nich układamy połówki obranych ze skorupek jajek, każdą połówkę przybieramy kremem z szynki (można w sposób dekoracyjny, specjalną szprycą). Śmietanę ubijamy na puch z dodatkiem soli i pieprzu, przykrywamy wierzch, tworząc zgrabne kopczyki, całość posypujemy utartym parmezanem i przybieramy zieleniną.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne