Jajka zapiekane w kokilkach

liczba porcji: 6
czas przygotowania: 30 min
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie

Składniki: 

- 6 jajek
- 20 dag surowej, wędzonej polędwicy lub surowej szynki
- szklanka utartego, pikantnego sera
- 2 łyżki keczupu
- masło do wysmarowania kokilek
- liście sałaty
- gęsty majonez
- zielenina

Pokrojoną w kostkę polędwicę lub szynkę rozbijamy w malakserze na jednolitą masę (można posiekać tasakiem), dodajemy ser, keczup, składniki łączymy. Kokilki smarujemy masłem, do każdej wbijamy jajko, uważając, by żółtko się nie rozlało, na wierzchu rozkładamy warstwę farszu. Kokilki wstawiamy do szerokiego naczynia z gorącą wodą, uważając, żeby się do nich nie wlewała, naczynie przykrywamy, stawiamy na średnim ogniu i gotujemy przez 10-12 min. Po wyjęciu z wody zawartość kokilek wykładamy na talerze, przybrane liśćmi sałaty posmarowanymi majonezem. Podajemy zaraz po przygotowaniu, gorące, posypane zieleniną.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne