liczba porcji: 6
czas przygotowania: 45 min
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie
Składniki:
- 6 mniejszych filetów z piersi kurczaka
- oliwa i masło (pół na pół) do smażenia
- łyżka przyprawy do drobiu (przesianej przez sito)
- filiżanka płatków migdałowych, zrumienionych na suchej patelni
Sos:
- 2 serki camembert (miękkie)
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- łyżka masła
- kostka rosołu z drobiu
- 2 łyżki mleka (gdy trzeba)
Wytarte wilgotną ściereczką filety oprószamy obficie przyprawą i podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Lekko zrumienione podlewamy 2 łyżkami wody przykrywamy i dusimy do miękkości.
Przygotowujemy sos: w rondelku rozgrzewamy masło, dodajemy podzielone na części, kawałki sera, pokruszoną kostkę rosołową i trzymamy na niewielkim ogniu. Gdy składniki się rozpuszczą, dodajemy śmietanę, a gdy sos zrobi się zbyt gęsty, dodajemy 2 łyżki mleka.
Na wygrzany przybrany zieleniną półmisek wykładamy porcje kurczaka, polewamy sosem, posypujemy zrumienionymi migdałami i podajemy. Danie jest najsmaczniejsze gorące.
0 komentarze:
Prześlij komentarz