Móżdżek w babeczkach

liczba porcji:
czas przygotowania: 45 min 
stopień trudności: średniotrudne 
kaloryczność: średniokaloryczne 
koszt: średniodrogie

Składniki: 

- móżdżek cielęcy
- 4 kruche babeczki 
- cebula
- 8 średniej wielkości pieczarki
- zielenina
- łyżeczka octu
- masło
- sól
- pieprz

Do wrzącej, lekko osolonej i zakwaszonej łyżeczką octu wody wkładamy móżdżek, gotujemy odkryty przez 5 min, wyjmujemy, odstawiamy do lekkiego przechłodzenia. Z jeszcze ciepłego móżdżku usuwamy okrywające go błony, siekamy. Na maśle podsmażamy drobno posiekaną cebulę, dodajemy pokrojone w cienkie plasterki pieczarki. Gdy cebula się zeszkli, a pieczarki puszczą sok, dodajemy móżdżek i przyprawy. Całość smażymy przez ok. 5-6 min. Gotowy nakładamy do kruchych babeczek, wsuwamy na 8 min do bardzo gorącego piekarnika, podajemy natychmiast, oproszony zieleniną.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne