liczba porcji: 4
czas przygotowania: 45 min
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie
Składniki:
- móżdżek cielęcy
- 4 kruche babeczki
- cebula
- 8 średniej wielkości pieczarki
- zielenina
- łyżeczka octu
- masło
- sól
- pieprz
Do wrzącej, lekko osolonej i zakwaszonej łyżeczką octu wody wkładamy móżdżek, gotujemy odkryty przez 5 min, wyjmujemy, odstawiamy do lekkiego przechłodzenia. Z jeszcze ciepłego móżdżku usuwamy okrywające go błony, siekamy. Na maśle podsmażamy drobno posiekaną cebulę, dodajemy pokrojone w cienkie plasterki pieczarki. Gdy cebula się zeszkli, a pieczarki puszczą sok, dodajemy móżdżek i przyprawy. Całość smażymy przez ok. 5-6 min. Gotowy nakładamy do kruchych babeczek, wsuwamy na 8 min do bardzo gorącego piekarnika, podajemy natychmiast, oproszony zieleniną.
0 komentarze:
Prześlij komentarz