liczba porcji: 2
czas przygotowania: 15 min (oprócz czasu na gotowanie szparagów)
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie
Składniki:
- 10 dorodnych szparagów
- 4 duże jajka
- 2 łyżki wody mineralnej niegazowanej
- masło do smażenia
- „orzeszek" masła do wody, w której ugotujemy szparagi
- surowe żółtko
- 1/2 szklanki śmietany
- cukier
- sól
- pieprz
W wodzie z solą, cukrem i masłem gotujemy obrane szparagi (powinny być miękkie, ale nierozgotowane). Odstawiamy do przechłodzenia. Jajka ubijamy z dodatkiem wody i szczypty soli (nie dłużej niż przez 30 s). Na dużej, z grubym spodem (ważne) patelni rozgrzewamy tłuszcz (powinien być gorący, ale niezrumieniony), wlewamy przygotowane jajka. Podczas smażenia przechylamy patelnię na wszystkie strony by masa jajeczna równomiernie się rozlała. Gotowy omlet zsuwamy na dobrze wygrzany półmisek, trzymamy w cieple. Odsączone szparagi kroimy na małe kawałki, zasmażamy na maśle, często mieszając. Gdy masło się zrumieni, a szparagi nabiorą lekko rumianego połysku, zalewamy je śmietaną delikatnie ubitą z surowym żółtkiem, posypujemy solą i pieprzem, uważając, by przyprawy nie przytłumiły wykwintnego smaku jarzyny. Gotowy farsz natychmiast nakładamy na przygotowany omlet, składamy go, dzielimy na połowę, podajemy na wygrzanych talerzach.
0 komentarze:
Prześlij komentarz