Pierś kurczaka na grzance

liczba porcji: 4
czas przygotowania: 45 min
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie

Składniki:

- 4 średniej wielkości filety z piersi kurczaka
- 4 kromki tostowego chleba
- 2 łyżki oliwy
- sól

Sos:

- 1/2 filiżanki dżemu z brzoskwiń
- 2 łyżki sosu chili
- 2 łyżki musztardy delikatesowej (sarepska zepsuje smak)
- 2 łyżki płynnego miodu
- sól
- biały pieprz
- sok z cytryny

Wytarte wilgotną ściereczką filety oprószamy delikatnie solą i smażymy pod przykryciem na małej ilości tłuszczu, aż nabiorą złocistej barwy (ok. 15 min).
Przygotowujemy sos: dżem, sos chili, musztardę i miód ucieramy, gdy się połączą, dodajemy przyprawy w takiej ilości, by sos miał wyraźny, pikantny smak z lekko wybijającą się nutą słodyczy. Połową sosu zalewamy filety, trzymamy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez 10 min. Następnie odwracamy porcje na drugą stronę, zalewamy pozostałym sosem i dusimy przez następne 10 min. Podajemy gorące, na lekko zrumienionych grzankach, polane sosem w taki sposób, by lekko je nasączył.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne