liczba porcji: 10
czas przygotowania: 60 min
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie
Składniki:
- 50 dag chudej baraniny bez kości
- 10 cienkich plasterków wędzonego boczku
- 5 dużych, winnych jabłek
- 3 duże ząbki czosnku
- ostra papryka
- szklanka posiekanej, czerwonej cebuli
- liście sałaty
- majeranek
- olej do wysmarowania blachy
- tarta bułka
- 3 łyżki zimnej wody stołowej
- sól
- pieprz
Mięso wraz z czosnkiem przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę, dodajemy przyprawy, wodę i wyrabiamy jednolitą masę, z której formujemy 10 zgrabnych paluszków. Panierujemy je w tartej bułce i rozkładamy na wysmarowanej tłuszczem blasze, na plasterkach boczku. Wstawiamy do nagrzanego do temp. 220°C piekarnika na 20 min. Po tym czasie na blasze, pomiędzy smażącymi się paluszkami, układamy połówki (wcześniej pozbawionych gniazd nasiennych) jabłek, posypanych obficie majerankiem, i ponownie wsuwamy do piekarnika na 15 min. Danie jest gotowe, gdy mięso i jabłka równomiernie się zrumienią. Podajemy je na podgrzanych talerzach, na liściach sałaty, posypane posiekaną czerwoną cebulą. Zamiast cebuli można użyć zieleniny.
0 komentarze:
Prześlij komentarz