Polędwiczki wieprzowe w aromatycznym sosie

liczba porcji:
czas przygotowania: 25 min 
stopień trudności: łatwe 
kaloryczność: średniokaloryczne 
koszt: średniodrogie

Składniki: 

- 2 polędwiczki wieprzowe
- zmielone ziarna kminku i mielony imbir (po 1/2 łyżeczki)
- 2 czerwone cebule
- ząbek czosnku
- mała ostra papryczka
- 1/2 szklanki wody stołowej lub mineralnej niegazowanej
- oliwa
- sól

Polędwiczki kroimy na plastry ok. 3 cm grubości, lekko ugniatamy w dłoniach, odstawiamy w chłodne miejsce. Posiekane niezbyt drobno cebule i dokładnie rozdrobniony czosnek podsmażamy, dodajemy całą papryczkę, smażymy przez 2 min. Na to kładziemy plastry polędwiczki oproszone solą i kminkiem, smażymy na dużym ogniu, aż mięso zmieni barwę. Całość zalewamy 1/2 szklanki
wody (stołowa lub mineralna niegazowana) i dusimy, mieszając, nie dłużej niż przez 5 min. Dłuższe trzymanie na ogniu spowoduje, że mięso stwardnieje. Odrzucamy papryczkę, danie podajemy na podgrzanych talerzykach z białym pieczywem.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne