liczba porcji: 4
czas przygotowania: 25 min
stopień trudności: łatwe
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie
Składniki:
- 2 polędwiczki wieprzowe
- zmielone ziarna kminku i mielony imbir (po 1/2 łyżeczki)
- 2 czerwone cebule
- ząbek czosnku
- mała ostra papryczka
- 1/2 szklanki wody stołowej lub mineralnej niegazowanej
- oliwa
- sól
Polędwiczki kroimy na plastry ok. 3 cm grubości, lekko ugniatamy w dłoniach, odstawiamy w chłodne miejsce. Posiekane niezbyt drobno cebule i dokładnie rozdrobniony czosnek podsmażamy, dodajemy całą papryczkę, smażymy przez 2 min. Na to kładziemy plastry polędwiczki oproszone solą i kminkiem, smażymy na dużym ogniu, aż mięso zmieni barwę. Całość zalewamy 1/2 szklanki
wody (stołowa lub mineralna niegazowana) i dusimy, mieszając, nie dłużej niż przez 5 min. Dłuższe trzymanie na ogniu spowoduje, że mięso stwardnieje. Odrzucamy papryczkę, danie podajemy na podgrzanych talerzykach z białym pieczywem.
0 komentarze:
Prześlij komentarz