Przekąska z zapiekanych jajek

liczba porcji:
czas przygotowania: 35 min 
stopień trudności: średniotrudne 
kaloryczność: średniokaloryczne 
koszt: średniodrogie

Składniki:

- 6 jajek 
- 6 plastrów mortadeli lub kiełbasy szynkowej (wraz ze skórką)
- 6 pomidorów równej wielkości
- masło
- liście sałaty
- zielenina
- sól
- pieprz

Z pomidorów wycinamy spód (miejsce, w którym łączy się z łodygą), wyjmujemy ostrą łyżeczką pestki i miąższ, wnętrza lekko oprószamy solą i pieprzem, odstawiamy w chłodne miejsce. W brytfannie lub dużym naczyniu do zapiekania rozgrzewamy masło, podsmażamy plasterki wędliny gdy się lekko zrumienią i powstaną „miseczki", do środka wkładamy przygotowane pomidory, do każdego wbijamy jajko. Posypujemy solą, a na wierzchu kładziemy kawałek masła. Naczynie przykrywamy, wstawiamy do nagrzanego do temp. 180°C piekarnika na 10-12 min. Podajemy, gdy białka się zetną, a żółtka będą płynne. Gorące porcje układamy na liściach sałaty, posypujemy zieleniną i natychmiast podajemy.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne