liczba porcji: 6
czas przygotowania: 35 min
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie
Składniki:
- 6 jajek
- 6 plastrów mortadeli lub kiełbasy szynkowej (wraz ze skórką)
- 6 pomidorów równej wielkości
- masło
- liście sałaty
- zielenina
- sól
- pieprz
Z pomidorów wycinamy spód (miejsce, w którym łączy się z łodygą), wyjmujemy ostrą łyżeczką pestki i miąższ, wnętrza lekko oprószamy solą i pieprzem, odstawiamy w chłodne miejsce. W brytfannie lub dużym naczyniu do zapiekania rozgrzewamy masło, podsmażamy plasterki wędliny gdy się lekko zrumienią i powstaną „miseczki", do środka wkładamy przygotowane pomidory, do każdego wbijamy jajko. Posypujemy solą, a na wierzchu kładziemy kawałek masła. Naczynie przykrywamy, wstawiamy do nagrzanego do temp. 180°C piekarnika na 10-12 min. Podajemy, gdy białka się zetną, a żółtka będą płynne. Gorące porcje układamy na liściach sałaty, posypujemy zieleniną i natychmiast podajemy.
0 komentarze:
Prześlij komentarz