Różki z ananasem

liczba porcji: 10
czas przygotowania: 40 min (oprócz czasu na marynowanie)
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie

Składniki:

- 2 polędwiczki wieprzowe, ok. 60 dag, im większe, tym lepiej
- 2 puszki ananasów w plasterkach
- oliwa
- zielenina

Marynata: 

- sok z puszki ananasów
- 2 łyżki płynnego miodu
- łyżka octu winnego
- łyżka sosu sojowego
- mała, ostra papryczka
- 1/2 łyżeczki przyprawy „5 smaków"

Drobno posiekaną papryczkę łączymy z pozostałymi składnikami marynaty, najlepiej w porcelanowej miseczce. Obrane z błon polędwiczki kroimy na 10 plastrów. Mięso bardzo lekko rozbijamy drewnianym tłuczkiem (ważne), zanurzamy w zalewie, odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę. 4 plastry ananasa dzielimy (każdy na 3 części), pozostałe drobno siekamy. Plastry z drugiej puszki odsączamy z soku, rozkładamy na przybranych zieleniną talerzykach. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Plastry mięsa wyjmujemy z zalewy, na każdy nakładamy 1/3 plastra ananasa, spinamy wykałaczką i smażymy, rumieniąc, z obu stron, skrapiamy zalewą, zmniejszamy ogień, trzymamy pod przykryciem przez 5-8 min. Podajemy gorące, ułożone na plastrach ananasa.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne