Sałatka śledziowa postna

liczba porcji:
czas przygotowania: 40 min 
stopień trudności: średniotrudne 
kaloryczność: średniokaloryczne 
koszt: średniodrogie

Składniki: 

- 6 filetów śledziowych (matiasy) w zalewie z oliwą
- 3 duże cebule
- 6 średniej wielkości ziemniaków ugotowanych w łupinkach
- 3 jajka ugotowane na twardo
- czubata łyżka zieleniny (natka pietruszki, koperek - mogą być mrożone)
- szklanka kwaśnej śmietany
- szklanka łagodnego majonezu
- 1/2 szklanki naturalnego jogurtu
- sól
- świeżo zmielony pieprz

Śmietanę, majonez, jogurt łączymy, lekko ubijamy, by sos był puszysty. Odsączone z zalewy śledzie kroimy w zgrabne dzwonki, połowę układamy na spodzie dużego, szklanego, głębokiego półmiska, posypujemy drobno posiekaną cebulą, oprószamy solą i pieprzem, polewamy niewielką ilością sosu. 3 obrane z łupinek ziemniaki ucieramy na tarce z dużymi otworami, trzymając ją nad półmiskiem, rozrzucamy widelcem po całej powierzchni, oprószamy solą, pieprzem, polewamy lekko sosem. Następnie układamy pozostałe śledzie, polewamy lekko sosem, rozrzucamy pozostałą cebulę, oprószamy solą i pieprzem, polewamy sosem, układamy warstwę utartych ziemniaków, które lekko rozrzucamy po powierzchni. Na ziemniaki ucieramy ugotowane na twardo jajka, rozmieszczamy na całej powierzchni, całość polewamy pozostałym sosem, przykrywamy folią aluminiową, trzymamy w chłodnym miejscu przez 3-4 godz. Przed podaniem posypujemy zieleniną.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne