liczba porcji: 8
czas przygotowania: 25 min (oprócz czasu na gotowanie selerów)
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie
Składniki:
- 2 średniej wielkości selery
- listki selera i 4 pomidory pokrojone w cząstki do przybrania
- sól
- cukier
- olej
- łyżeczka octu
- gałka muszkatołowa
- cukier
- olej do smażenia
Ciasto:
- 1/2 szklanki jasnego piwa
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki (gdy ciasto jest zbyt lekkie, dodajemy łyżeczkę mąki)
Obrane selery wkładamy do gorącej wody z dodatkiem soli, cukru i octu, gotujemy w odkrytym naczyniu (woda powinna na centymetr przykrywać selery) do miękkości (nie rozgotowujemy). Odsączamy i studzimy na sicie.
Przygotowujemy ciasto: piwo roztrzepujemy z żółtkami, dodajemy przesianą mąkę i pianę ubitą z białek (ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany). Gotowe odstawiamy na 5 min.
Z selerów wykrawamy 8 cienkich plasterków, każdy oprószamy solą i gałką muszkatołową, maczamy je w cieście i smażymy na tzw. głębokim tłuszczu po 2 min z każdej strony. Podajemy bezpośrednio po usmażeniu na wygrzanym talerzu, którego brzeg dekorujemy listkami selera i cząstkami pomidora.
0 komentarze:
Prześlij komentarz