liczba porcji: 6
czas przygotowania: 30 min
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie
Składniki:
- 6 średniej wielkości ziemniaków ugotowanych w łupinach
- opakowanie solonych filetów śledziowych w zalewie z oliwą
- 2 duże cebule
- czubata łyżka posiekanej natki pietruszki (może być mrożona)
- 2 szklanki gęstej, kwaśnej śmietany
- łyżka octu ziołowego lub soku z cytryny
- sól
- pieprz
Śledzie odsączamy z zalewy, kroimy w zgrabne dzwonka. Cebule kroimy w cienkie piórka,
przelewamy na sicie wrzątkiem, hartujemy zimną wodą, odstawiamy do wychłodzenia. Ziemniaki kroimy w cienkie (ważne!) plastry. Na spód półmiska wlewamy 3 łyżki śmietany, na niej układamy połowę ziemniaków, oprószamy je solą, pieprzem, natką pietruszki. Na warstwie ziemniaków rozkładamy połowę śledzi, kropimy delikatnie octem ziołowym lub sokiem z cytryny, na śledziach rozkładamy część cebuli (mniej niż połowę), którą oprószamy przyprawami. Druga warstwa to pozostałe, pokrojone w plasterki ziemniaki oproszone przyprawami, pozostałe śledzie skropione octem i przyprawami, cebula, która powinna przykryć całość. Potrawę zalewamy lekko spienioną śmietaną, oprószamy natką, owijamy w folię aluminiową i odstawiamy w chłodne miejsce (nie do lodówki) nawet na kilka godzin. Podajemy w naczyniu, w którym potrawa była przygotowywana.
0 komentarze:
Prześlij komentarz