Sznycelki z dziczyzny

liczba porcji: 12
czas przygotowania: 60 min 
stopień trudności: średniotrudne 
kaloryczność: średniokaloryczne 
koszt: drogie

Składniki: 

- 50 dag dziczyzny (karczek, polędwica, mięso od szynki)
- 30 dag wołowiny z łojem
- duża cebula
- liście sałaty
- połówki obranych ze skórki, pozbawionych gniazd nasiennych jabłek usmażonych na tłuszczu
- smażone borówki lub konfitury z aronii
- 3 rozbite w moździerzu owoce jałowca
- 2 jajka
- szklanka śmietany
- szklanka suszonych śliwek
- 1/2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina
- tłuszcz do smażenia
- mąka krupczatka
- majeranek
- sól
- pieprz

Mięso i lekko podsmażoną cebulę przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę, dodajemy jajka, przyprawy i wyrabiamy masę (powinna być aromatyczna i pikantna). Uformowane, równej wielkości sznycelki obtaczamy w mące (nadmiar strząsamy), smażymy w tzw. głębokim tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Gotowe przekładamy do naczynia do zapiekania. Na sznycelkach kładziemy wymoczone w winie, wydrylowane śliwki, zalewamy winem, w którym się moczyły, na wierzch lejemy śmietanę i wstawiamy do nagrzanego do temp. 200°C piekarnika na 20-25 min. Podajemy na półmisku przybranym liśćmi sałaty oraz połówkami smażonych jabłek, których wnętrza napełniamy smażonymi borówkami lub konfiturami z aronii.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne