Zapiekane pikantne jajka

liczba porcji: 12 
czas przygotowania: 20 min (oprócz czasu na zapiekanie)
stopień trudności: średniotrudne 
kaloryczność: wysokokaloryczne 
koszt: drogie

Składniki:

- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 3 jajka surowe
- 12 plastrów chudej szynki lub innej wędliny
- czerstwa bułka
- szklanka mleka
- szklanka utartego, żółtego sera
- kopiasta łyżka wiórków mrożonego masła
- masło
- łagodna musztarda
- pieprz
- tłuszcz do wysmarowania formy
- liście sałaty
- zielenina

Jajka obieramy ze skorupek. Dużą formę do zapiekania smarujemy masłem, układamy plastry wędliny lekko posmarowane musztardą, na nich połówki jajek żółtkiem do spodu. Na maśle rumienimy pokrojoną w zapałki bułkę. Mleko łączymy z surowymi jajkami, serem, przyprawami (gdy ser jest pikantny, nie należy dodawać soli), zalewamy jajka, wierzch posypujemy grzankami i wiórkami mrożonego masła, wstawiamy do nagrzanego do temp. 200°C piekarnika na 20-25 mm. Zakąskę podajemy bardzo gorącą w naczyniu, w którym się zapiekała. Porcje wykładamy na wygrzane talerzyki, wyłożone liśćmi sałaty, posypujemy zieleniną.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne