Deser z rabarbaru

liczba porcji:
czas przygotowania: 60 min 
stopień trudności: średniotrudne 
kaloryczność: średniokaloryczne 
koszt: tanie

Składniki: 

- 2 dorodne laski rabarbaru malinowego
- 1/2 szklanki cukru (gdy trzeba, nieco więcej)
- 2 goździki
- szklanka soku jabłkowego (może być z kartonika)
- szklanka kaszy manny
- sos jogurtowy

Do emaliowanego naczynia (ważne!) wlewamy 4 szklanki wody mineralnej, dodajemy cukier, goździki, mieszamy, dodajemy pokrojony w drobną kostkę rabarbar, zagotowujemy. Jeżeli rabarbar jest zbyt kwaśny, dodajemy trochę cukru i ponownie zagotowujemy. Na gotujący się rabarbar sypiemy, cały czas mieszając, kaszę mannę. Gdy zgęstnieje, zmniejszamy ogień i gotujemy nadal, do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy sok jabłkowy i, gdy trzeba, całość dosładzamy. Z ugotowanej kaszki odrzucamy goździki, rozlewamy gorącą do zwilżonych zimną wodą salaterek i odstawiamy w chłodne miejsce (nie do lodówki!). Przed podaniem porcje wykładamy na płaskie talerzyki i polewamy spienionym sosem jogurtowym.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne