Ciasto na makaroniki (chronodieta - podwieczorek)

Składniki:

- 250 g zmielonych migdałów
- 200 g cukru pudru
- 4 krople aromatu migdałowego
- 4 białka jajek ubite na sztywną pianę (dodatek)

Wykonanie:

Pianę z białek połączyć z cukrem. Masę delikatnie wymieszać z mielonymi migdałami i aromatem migdałowym.

Pieczenie:

Przełożyć masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do pieca nagrzanego do 200°C na 20-25 minut. Czasami już po 8 minutach można wyłączyć piekarnik, bo ciasteczka są złotawe. Wówczas można je zostawić do wystygnięcia w piecyku, ale trzeba uważać aby zbyt nie wyschły. Dlatego ostrożnie z czasem pieczenia podanym w przepisie.

Uwaga: Chronodieta nie jest typowym, restrykcyjnym jadłospisem - to sposób odżywiania oparty na cykliczności naturalnych rytmów fizjologicznych człowieka. Dopuszcza wszystkie produkty żywieniowe, ale ściśle określa najlepszą porę ich spożycia.

dodajdo.com
drukuj

Naleśniki z dodatkiem piwa (chronodieta)

Chronoodżywianie dopuszcza dodawanie odrobiny piwa do naleśników - ciasto staje się pulchniejsze. Alkohol wyparowuje w procesie smażenia.

Uwaga: Chronodieta nie jest typowym, restrykcyjnym jadłospisem - to sposób odżywiania oparty na cykliczności naturalnych rytmów fizjologicznych człowieka. Dopuszcza wszystkie produkty żywieniowe, ale ściśle określa najlepszą porę ich spożycia.

dodajdo.com
drukuj

Naleśniki z płatków owsianych (chronodieta - śniadanie)

Składniki:

- 70 g płatków owsianych zmielonych w młynku do kawy
- 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
- 1 łyżka siemienia lnianego w ziarnach
- 1 jajko
- 10 ml mleka sojowego

Wykonanie:

Zmiksować płatki owsiane, część siemienia lnianego, sól i jajko. Odstawić masę na 15 minut, by zgęstniała. Po tym czasie dolewać stopniowo wody, aż do otrzymania ciasta o odpowiedniej konsystencji. Na patelni teflonowej rozprowadzić trochę oleju ręcznikiem papierowym i smażyć naleśniki. Są wspaniałe z serem fondue !!!

Uwaga: Chronodieta nie jest typowym, restrykcyjnym jadłospisem - to sposób odżywiania oparty na cykliczności naturalnych rytmów fizjologicznych człowieka. Dopuszcza wszystkie produkty żywieniowe, ale ściśle określa najlepszą porę ich spożycia.

dodajdo.com
drukuj

Naleśniki z mąki gryczanej (chronodieta - śniadanie/obiad)

Wersja z mlekiem...

Składniki na 12 sztuk (przepis Delabos):

- 125 g mąki gryczanej (lub dowolnej mąki)
- 1 jajko
- 250 ml mleka pełnotłustego
- 1 szczypta soli

Wykonanie:

Wsypać mąkę do naczynia. Zrobić w mące wgłębienie i wbić jajko. Dodać sól. Wlewać stopniowo mleko. Jeśli ciasto naleśnikowe jest zbyt gęste, dolać trochę wody. Naczynie z ciastem zakryć folią spożywczą i pozostawić na 2 godziny.

Dobrze wiedzieć:

Ciasto można zamrozić. Ciasto może stanowić podstawę posiłków (śniadanie lub obiad, zamiast produktów mączno-skrobiowych)

Wersja bez mleka...

Składniki:

- 330 g mąki gryczanej
- 750 ml wody
- 10 g soli
- 1 jajko

Wykonanie:

Jak wyżej.

Uwaga: Chronodieta nie jest typowym, restrykcyjnym jadłospisem - to sposób odżywiania oparty na cykliczności naturalnych rytmów fizjologicznych człowieka. Dopuszcza wszystkie produkty żywieniowe, ale ściśle określa najlepszą porę ich spożycia.

dodajdo.com
drukuj

Ciasto czekoladowe z chronodiety (podwieczorek)

Składniki:

- 150g gorzkiej czekolady cukierniczej
- 100g cukru z trzciny cukrowej (zwykły także może być)
- 75g zmielonych migdałów
- 3 łyżki oleju arachidowego (lub innego oleju roślinnego)
- 3 białka jaj (dodatek)

Wykonanie:

Stopić czekoladę w kąpieli wodnej. Połączyć stopioną czekoladę z olejem, cukrem i z mielonymi migdałami. Ubić sztywną pianę z białek i dodać ostrożnie do masy czekoladowej.

Pieczenie:

Przełożyć masę do formy posmarowanej olejem (nie ma konieczności posypywania formy mąką, ponieważ ciasta bez mąki zazwyczaj nie przywierają). Wstawić do pieca nagrzanego do 200°C na 15-20 minut.

Uwaga: Chronodieta nie jest typowym, restrykcyjnym jadłospisem - to sposób odżywiania oparty na cykliczności naturalnych rytmów fizjologicznych człowieka. Dopuszcza wszystkie produkty żywieniowe, ale ściśle określa najlepszą porę ich spożycia.

dodajdo.com
drukuj

Bestsellery kulinarne