Po 50g:
1. Liść jerzyny fałdowanej (Fol. Rubi frut.)
2. Liść mięty pieprzowej (Fol. Menthae piper.)
3. Liść pokrzywy (Fol. Uricae)
4. Kwiat bzu czarnego ( Flos Sambuci)
5. Koszyczki rumianku (Anth. Chamomille)
6. Ziele krwawnika (Hb. Millefolli)
7. Ziele skrzypu polnego (Hb. Equiseti)
8. Liść podbiału (Fol. Farfaraei)
9. Kłącze perzu (Rhiz. Agropyri)
Pić 2 x dziennie po szklance przed posiłkiem
O. Czesław Klimuszko
1. Liść jerzyny fałdowanej (Fol. Rubi frut.)
2. Liść mięty pieprzowej (Fol. Menthae piper.)
3. Liść pokrzywy (Fol. Uricae)
4. Kwiat bzu czarnego ( Flos Sambuci)
5. Koszyczki rumianku (Anth. Chamomille)
6. Ziele krwawnika (Hb. Millefolli)
7. Ziele skrzypu polnego (Hb. Equiseti)
8. Liść podbiału (Fol. Farfaraei)
9. Kłącze perzu (Rhiz. Agropyri)
Pić 2 x dziennie po szklance przed posiłkiem
O. Czesław Klimuszko