Staropolska galaretka kawowa

liczba porcji: 4
czas przygotowania: 40 min
stopień trudności: łatwe
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie

Składniki:

- 2 szklanki pełnego mleka
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżki cukru
- 3 czubate łyżeczki mielonej żelatyny
- 3 łyżki zimnego mleka
- 8 kostek twardej, gorzkiej czekolady
- 1/2 szklanki rodzynek
- kieliszek ciemnego, aromatycznego rumu

Na spodzie pucharków rozkładamy lekko rozdrobnione kostki czekolady. Rodzynki zalewamy rumem. W 3 łyżkach zimnego mleka moczymy żelatynę, odstawiamy, by napęczniała. Mleko zagotowujemy z cukrem, do wrzącego dodajemy kawę, dokładnie mieszamy, zestawiamy z ognia, dodajemy napęczniałą żelatynę i ponownie mieszamy, aż żelatyna się dokładnie rozpuści i nie pozostaną nawet najmniejsze grudki. Galaretkę rozkładamy do pucharków z czekoladą, odstawiamy w chłodne miejsce. Przed podaniem posypujemy odsączonymi rodzynkami. Osoby dorosłe mogą polać deser rumem, w którym moczyły się rodzynki.

dodajdo.com
drukuj

Deser kawowy LUX

liczba porcji: 4
czas przygotowania: 25 min
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie

Składniki:

- 12 małych, okrągłych biszkoptów
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej dobrego gatunku
- czubata łyżka cukru
- 4 kopiaste łyżki wydrylowanych wiśni (pasteryzowanych lub lekko odsączonych wiśniowych konfitur)
- bita śmietana
- tarta gorzka czekolada

Kawę zalewamy wrzątkiem (1/2 szklanki), dodajemy cukier, mieszamy. Na spodzie szerokich pucharków układamy po 3 małe, okrągłe biszkopty, zalewamy 2 łyżkami kawy, przykrywamy, odstawiamy w chłodne miejsce, aż kawa zostanie całkowicie wchłonięta przez ciasteczka. Przed podaniem rozkładamy w pucharkach przygotowane wiśnie, deser przybieramy bitą śmietaną, wisienką i oprószamy tartą czekoladą. Gdy deser przygotowujemy dla osób dorosłych, można na nasączone kawą biszkopciki wlać łyżkę likieru kawowego lub brandy.

dodajdo.com
drukuj

Deser jogurtowy

liczba porcji: 4
czas przygotowania: 15 min
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: tanie

Składniki:

- 2 kopiaste łyżki cukru
- 1/2 szklanki wody
- 400 ml jogurtu
- szklanka śmietany kremowej zagęstnik
- sezonowe owoce

Cukier rumienimy w rondelku, gdy stanie się brunatny, zalewamy wodą i, cały czas mieszając, czekamy, aż karmel całkowicie się rozpuści. Gotujemy karmel przez 3 min w odkrytym naczyniu, odstawiamy do wychłodzenia. Śmietanę ubijamy z dodatkiem zagęstnika, dodajemy jogurt. Krem przez chwilę ubijamy, rozkładamy do pojemników, odstawiamy do wychłodzenia. TUŻ przed podaniem krem zalewamy zimnym sosem karmelowym i przybieramy świeżymi owocami.

dodajdo.com
drukuj

Deser jogurtowy orzeźwiający

liczba porcji: 6
czas przygotowania: 30 min (oprócz czasu na wychłodzenie)
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie

Składniki:

- 400 mł jogurtu o smaku naturalnym
- szklanka śmietany kremowej
- 2 kopiaste łyżki cukru pudru
- skórka otarta z cytryny (łyżeczka)
- 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
- 2 czubate łyżeczki mielonej żelatyny
- 3 łyżki gorącego mleka
- kilka mandarynek i dorodna cytryna do przybrania deseru

W 2 łyżkach zimnej wody moczymy żelatynę, by napęczniała. Dokładnie wyszorowaną w gorącej wodzie cytrynę kroimy w bardzo cienkie półplasterki, cząstki mandarynek obieramy z białej błonki. Śmietanę ubijamy na puch, Napęczniałą żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku i, cały czas ubijając, łączymy ze śmietaną. Do jogurtu dodajemy cukier i sok z cytryny. Gdy składniki się spienią, łączymy z ubitą śmietaną, nakładamy porcje do pucharków i wstawiamy do lodówki. Przed podaniem krem oprószamy otartą z cytryny skórką i przybieramy plasterkami cytryny i cząstkami mandarynek.

dodajdo.com
drukuj

Deser słoneczny

liczba porcji: 6
czas przygotowania: 25 min
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie

Składniki:

- puszka brzoskwiń w syropie
- duży (400 ml) pojemnik serka homogenizowanego o smalcu naturalnym
- 4 łyżki cukru pudru
- sok z całej cytryny
- szklanka śmietany kremowej zagęstnik
- 3 łyżki zrumienionych płatków migdałowych

Wyjęte z soku brzoskwinie odsączamy z nadmiaru syropu, kroimy w cienkie plasterki lub w drobną kostkę, trzymamy na dużym talerzu. Serek, cukier i sok z cytryny ubijamy malakserem na jednolity, pulchny krem. Oddzielnie ubijamy śmietanę, dodajemy zagęstnik, łączymy z serkiem. Całość ucieramy przez 30 s, by krem miał jednolitą konsystencję. Krem i części brzoskwiń na przemian rozkładamy niezbyt dużymi warstwami w wysokich, szklanych pucharkach. Pucharki wstawiamy na 30 min do lodówki. Przed podaniem deser posypujemy zrumienionymi płatkami migdałowymi.

dodajdo.com
drukuj

Krem cytrynowo-bananowy

liczba porcji: 4
czas przygotowania: 25 min
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie

Składniki:

- pojemnik serka homogenizowanego
- 2 dojrzałe banany
- czubata łyżeczka żelatyny
- 1/3 szklanki mleka
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru pudru
- duża cytryna
- małe biszkopciki szampanki do przybrania

Namoczoną w zimnej wodzie, napęczniałą żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku, odstawiamy do wychłodzenia. Żółtka ucieramy z cukrem na puszysty kogel-mogel, dodajemy serek, łyżeczkę otartej z cytryny skórki oraz sok. Składniki delikatnie mieszamy, dodajemy rozpuszczoną żelatynę i mieszamy ponownie. Na spód każdego pucharka wkładamy plasterki banana, na nie warstwę kremu, ponownie plasterki banana, całość przykrywamy kremem i wstawiamy na 30 min do lodówki. Przed podaniem, gdy deser jest przeznaczony dla osób dorosłych, każdą porcję polewamy łyżką likieru bananowego lub cytrynowego. Podajemy z biszkopcikami.

dodajdo.com
drukuj

Krem cytrynowy

liczba porcji: 4
czas przygotowania: 25 min
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: tanie

Składniki:

- pojemnik serka homogenizowanego
- 2 żółtka
- płaska łyżka masła
- 3 łyżki cukru pudru
- skórka otarta z cytryny
- 1/2 łyżeczki esencji cytrynowej
- kopiasta łyżeczka żelatyny
- 1/3 szklanki mleka
- krążki cytryny i rurki waflowe do przybrania

Masło z cukrem ucieramy na puch, dodajemy żółtka, skórkę otartą z cytryny. Gdy składniki dokładnie się połączą, dodajemy serek, rozpuszczoną w gorącym mleku żelatynę, całość mieszamy. Krem nakładamy do pucharków i wstawiamy do lodówki. Przed podaniem przybieramy plasterkami cytryny, mocno zanurzonymi w miałkim cukrze i rurkami waflowymi.

dodajdo.com
drukuj

Deser mleczny z winogronami

liczba porcji: 4
czas przygotowania: 15 min
stopień trudności: łatwe
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie

Składniki:

- kiść białych, dorodnych winogron (50 dag)
- pojemnik serka homogenizowanego
- szklanka śmietany kremowej
- 2 kopiaste łyżki cukru pudru
- łyżeczka soku z cytryny
- listki świeżej melisy

Z umytych, dokładnie odsączonych winogron oddzielamy kilkanaście najładniejszych owoców do przybrania deseru. Pozostałe owoce rozkładamy w równych ilościach w pucharkach. Śmietanę ubijamy na gęsty puch, dodając w czasie ubijania cukier i sok z cytryny, łączymy z serkiem, całość ubijamy jeszcze przez kilka sekund, aż krem będzie jednolity i pulchny Porcje kremu rozkładamy na owocach, przybieramy winogronami i listkami melisy, podajemy nie później niż 10 min po przygotowaniu.

dodajdo.com
drukuj

Morele w mlecznych chmurkach

liczba porcji: 4
czas przygotowania: 25 min
stopień trudności: łatwe
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie

Składniki:

- 8 dorodnych moreli (mogą być z syropu)
- pojemnik serka homogenizowanego
- sok z cytryny
- kieliszek (4 duże łyżki) gęstego soku malinowego
- 8 łyżeczek konfitur lub dżemu malinowego
- listki świeżej melisy

Z moreli odrzucamy pestki, Serek łączymy z cukrem pudrem, sokiem z malin i łyżeczką soku z cytryny Całość ubijamy na puszystą masę. Część kremu rozkładamy na spodzie pucharków, na nim układamy połówki moreli, w miejsce po odrzuconych pestkach kładziemy malinowy dżem lub konfitury, przykrywamy pozostałym kremem, schładzamy przez 10 min. Przybieramy listkami melisy.

dodajdo.com
drukuj

Biszkopt z truskawkami

liczba porcji: 16
czas przygotowania: 30 min
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: wysokokaloryczne
koszt: średniodrogie

Składniki:

- 4 duże jajka (albo 5 małych)
- kostka (25 dag) masła lub masła roślinnego
- szklanka cukru pudru
- 2 szklanki mąki tortowej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- sok z 1/2 dużej cytryny
- tłuszcz do wysmarowania formy
- tarta bułka do posypania formy
- kilka łyżek konfitur z truskawek lub dżemu truskawkowego
- 0,51 śmietany kremówki
- cukier waniliowy
- świeże truskawki

Formę smarujemy obficie tłuszczem i posypujemy tartą bułką. Białka z cukrem pudrem ubijamy mikserem na bardzo sztywną pianę, zalewamy wrzącym, roztopionym tłuszczem, po minucie delikatnie mieszamy, aż składniki się połączą, odstawiamy do przechłodze-nia, dodajemy, ubijając, żółtka (po jednym), sok z cytryny i, siejąc przez sito, mąkę z proszkiem. Lekko ubite ciasto, gdy składniki się połączą, ma konsystencję ciasta naleśnikowego. Natychmiast wylewamy do przygotowanej dużej tortownicy, wstawiamy do nagrzanego, ale megorącego piekarnika, pieczemy w temp. 160°C przez 50 min lub nieco dłużej. Wyjmujemy, gdy ciasto się zrumieni, a boki lekko odstają od brzegów formy. Wychłodzone ciasto wyjmujemy z formy, układamy na płaskim talerzu (ważne!), wierzch smarujemy warstwą konfitur lub dżemu, okrywamy folią i stawiamy w chłodnym miejscu, nie w lodówce. Przed podaniem na wierzchu biszkoptu rozkładamy warstwę śmietany ubitej z cukrem waniliowym, w śmietanę wciskamy, tworząc dekoracyjny wzór, świeże owoce - im więcej, tym ciasto smaczniejsze. Soczyste, aromatyczne ciasto nie nadaje się do przechowywania.

dodajdo.com
drukuj

Biszkopcik cynamonowy

liczba porcji: 24
czas przygotowania: 35 min
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: wysokokaloryczne
koszt: średniodrogie

Składniki:

- 2 szklanki 2 płaskie łyżki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 jajka
- szklanka mleka
- 3/4 kostki (18 dag) masła lub masła roślinnego
- 2 płaskie łyżeczki mielonego cynamonu
- 3 kopiaste łyżeczki kakao
- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- 0,31 domowych powideł lub gęstej marmolady
- tłuszcz do wysmarowania formy
- tarta bułka do posypania formy
- czekolada do polania ciasta
- wiórki czekoladowe do oproszenia

Masło razem z powidłami ucieramy robotem nastawionym na średnie obroty. Gdy składniki się połączą, dodajemy, cały czas ucierając, po jednym jajku, cukier puder oraz - w niewielkich porcjach - mleko. Mąkę wraz z kakao, cynamonem i sodą siejemy przez sito na utartą masę, cały czas ucieramy, aż składniki się połączą. Wyrobione ciasto powinno być niezbyt gęste i gładkie. Wylewamy do przygotowanej średniej wielkości formy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy w temp. ok. 150°C przez 40 min lub nieco dłużej. Wyrośnięte ciasto, z wierzchem lekko zrumienio-nym i bokami odstającymi od brzegów formy, wyjmujemy z piekarnika, chłodzimy, letnie wykładamy na deskę wyłożoną pergaminem, odwracamy, polewamy płynną czekoladą i posypujemy czekoladowymi wiórkami.

dodajdo.com
drukuj

Biszkoptowe ciasteczka

liczba porcji: 40
czas przygotowania: 45 min
stopień trudności: łatwe
kaloryczność: niskokaloryczne
koszt: tanie

Składniki:

- 2 duże jajka
- 3 kopiaste łyżki cukru pudru
- 2 kopiaste łyżki mąki tortowej
- cukier waniliowy
- tłuszcz do wysmarowania blachy

Białka z cukrem pudrem ubijamy na bardzo sztywną pianę (najłatwiej robotem), dodajemy, cały czas ubijając, żółtka (po jednym), cukier waniliowy i, siejąc przez sito, mąkę, delikatnie zarabiamy ciasto, najlepiej drewnianą łyżką. Gdy składniki się połączą, małą łyżeczką nakładamy porcje ciasta na przygotowaną blachę, formując zgrabne ciasteczka. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy w temp, 150°C przez 15 min, wyjmujemy, zsuwamy na deseczkę. Przed podaniem możemy ciasteczka „podrasować" - nadziewać kawowym łub orzechowym kremem i składać po 2 albo nadziewać wysmażoną marmoladą lub masą bakaliową i, po złożeniu, polać czekoladą.

dodajdo.com
drukuj

Biszkopt dietetyczny

liczba porcji: 24
czas przygotowania: 25 min
stopień trudności: łatwe
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie

Składniki:

- 4 duże jajka (albo 5 małych)
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- cukier waniliowy
- tłuszcz do wysmarowania formy
- kaszka kukurydziana do posypania formy
- cukier puder do posypania ciasta

Żółtka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym ubijamy na gęsty kogel-mogel, dodajemy ubite na pianę białka, składniki łączymy dokładnie, ale delikatnie, na masę siejemy przez sito mąkę kukurydzianą, składniki mieszamy, najlepiej drewnianą łyżką. Przelewamy ciasto do przygotowanej średniej wielkości formy, wstawiamy do nagrzanego, ale niegorącego piekarnika. Pieczemy w temp. 150°C przez 30-35 min, wyjmujemy, gdy się zrumieni, a boki lekko odstają od formy, chłodzimy. Podajemy posypane cukrem pudrem, bez innych dodatków.

dodajdo.com
drukuj

Biszkopt piaskowy

liczba porcji: 24
czas przygotowania: 35 min
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie

Składniki:

- 4 duże jajka (albo 5 mniejszych)
- szklanka cukru pudru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- budyń śmietankowy
- łyżeczka proszku do pieczenia
- tłuszcz do wysmarowania formy
- tarta bułka do posypania formy

Żółtka wraz z cukrem pudrem ubijamy robotem na gęsty kogel-mogel, na masę jajeczną siejemy przez sito obie mąki, budyń i proszek, cały czas ubijając ciasto. Gdy jest dobrze wyrobione, bez śladu grudek, łączymy je z pianą ubitą z białek, mieszając delikatnie drewnianą łyżką, wylewamy do przygotowanej średniej wielkości formy, wstawiamy do ciepłego, ale niegorącego (ważne!) piekarnika. Pieczemy w temp. 160°C przez 30-35 min. Zrumienione, z bokami lekko odstającymi od brzegów formy, ciasto wyjmujemy z piekarnika, wychładzamy i wykładamy na deskę. Podajemy pokrojone w zgrabne romby, oddzielnie podajemy sałatkę owocową, lekko skropioną alkoholem, z ubitą śmietaną.

dodajdo.com
drukuj

Biszkopt czekoladowy

liczba porcji: 12
czas przygotowania: 40 min
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: wysokokaloryczne
koszt: średniodrogie

Składniki:

- 6 jajek
- 6 kopiastych łyżek cukru pudru
- 4 kopiaste łyżki mąki krupczatki
- kopiasta łyżka kakao
- 2 cukry waniliowe
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- tłuszcz do wysmarowania formy
- tarta bułka do posypania formy
- 0,5 l śmietany kremowej
- zagęstnik
- łyżeczka cukru waniliowego
- wiórki czekoladowe do posypania

Średniej wielkości tortownicę bardzo dokładnie smarujemy tłuszczem i oprószamy tartą bułką. Z białek z dodatkiem cukru pudru i cukru waniliowego ubijamy sztywną pianę (robotem) i, cały czas ubijając, dodajemy (po jednym) żółtka. Gdy składniki się połączą, a masa będzie puszysta i ścisła, sypiemy przez sito mąkę, proszek, kakao, składniki łączymy delikatnie, ale dokładnie, najlepiej drewnianą łyżką, od razu przekładamy do przygotowanej formy, wyrównujemy powierzchnię, wstawiamy do nagrzanego (niegorącego) piekarnika. Pieczemy w temp. 150-160°C przez 40 min lub nieco dłużej. Lekko zrumienione ciasto, z bokami odstającymi od formy, wyjmujemy i po niewielkim przechłodzeniu (ok. 5 min) wykładamy na deskę do góry dnem. Przed podaniem dzielimy ciasto na 2 krążki, na dolny nakładamy połowę ubitej śmietany, przykrywamy drugim krążkiem, nakładamy pozostałą śmietanę, posypujemy obficie czekoladowymi wiórkami.

dodajdo.com
drukuj

Biszkopt orzechowy

liczba porcji: 16
czas przygotowania: 40 min
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: wysokokaloryczne
koszt: średniodrogie

Składniki:

- 6 dużych jajek
- 6 kopiastych łyżek cukru pudru
- szklanka drobno posiekanych (nie mielonych!) orzechów - mogą być laskowe i włoskie (pół na pół)
- 2 kopiaste łyżki drobnej tartej bułki
- sok z 1/2 dużej cytryny
- tłuszcz do wysmarowania formy
- tarta bułka do posypania formy
- cukier puder do posypania ciasta

Dużą tortownicę bardzo dokładnie smarujemy (można dwukrotnie) tłuszczem i oprószamy tartą bułką. Żółtka z cukrem pudrem ucieramy na puszysty kogel-mogel, dodajemy sok z cytryny, składniki łączymy. Na masę nakładamy ubitą z białek pianę, tartą bułkę i orzechy, ciasto delikatnie, ale dokładnie mieszamy (najlepiej drewnianą łyżką), przekładamy do przygotowanej formy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy w temp. 160°C przez 30 min lub nieco dłużej. Wychładzamy w formie, letnie zsuwamy na paterę, posypujemy cukrem pudrem. Podajemy pokrojone w zgrabne porcje, z dodatkiem śmietanowego kremu bakaliowego lub porcji lodów. Owinięte w folię i ułożone w chłodnym miejscu (nie w lodówce!) ciasto można przechować przez kilka dni.

dodajdo.com
drukuj

Owoce zalewane biszkoptowym ciastem

liczba porcji: 12
czas przygotowania: 20 min
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie

Składniki:

- szklanka mąki pszennej
- szklanka cukru pudru
- 5 jajek
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 15 dorodnych śliwek węgierek
- 2 duże, kwaskowe jabłka
- tłuszcz do wysmarowania formy
- tarta bułka do posypania formy
- cukier puder z cukrem waniliowym do posypania ciasta

Tortownicę smarujemy bardzo dokładnie tłuszczem i oprószamy tartą bułką, wstawiamy do lodówki do wychłodzenia. Umyte, suche owoce rozdrabniamy: śliwki kroimy na połowę, usuwamy pestki, jabłka po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych kroimy w cienkie cząstki, odstawiamy w chłodne miejsce. Jajka ubijamy z cukrem pudrem na puszysty kogel-mogel, na masę sypiemy przez sito mąkę z proszkiem, ciasto delikatnie mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy na 5 min, by „odpoczęło. Na spodzie wychłodzonej średniej wielkości tortownicy układamy połówki śliwek stroną przeciętą do góry i cząstki jabłek (owoce można lekko oprószyć cynamonem), zalewamy ubitym ciastem, wstawiamy do ciepłego, ale niegorącego piekarnika, pieczemy przez ok. 30 min lub nieco dłużej w temp. 160°C. Gdy ciasto będzie zrumienione, a boki będą lekko odstawały od formy, wyjmujemy z pieca, chłodzimy w formie, letnie wykładamy „do góry dnem\" (żeby warstwa owoców była w górnej części) i posypujemy obficie cukrem pudrem. Przed podaniem kroimy w zgrabne romby, układamy na porcjowych talerzykach i podajemy ze śmietankowymi lub waniliowymi lodami. Owinięte w folię, ułożone w chłodnym miejscu (nie w lodówce!), doskonale przechowa się do następnego dnia.

dodajdo.com
drukuj

Staropolskie krokiety a la Potocki

liczba porcji: 10-12
czas przygotowania: 60 min
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie

Składniki:

- 2 czubate szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
- szklanka pieczonego mięsa z dzikiego ptactwa lub drobiu
- szklanka wątróbki drobiowej lub cielęcej
- 3 żółtka
- 3 łyżki słodkiej śmietany
- tarta bułka
- sól
- pieprz
- 3 łyżki rodzynek
- 2 jajka i tarta bułka do panierowania
- oliwa i masło (pół na pół) do smażenia

Wątróbkę podsmażamy na tłuszczu, pilnując, by się zbyt mocno nie zrumieniła. Mięso z dzikiego ptactwa lub drobiu obieramy z kostek i skóry. Zimną wątróbkę, kaszę oraz mięso przepuszczamy przez maszynkę (można rozbić w malakserze!), dodajemy 3 łyżki tartej bułki, śmietanę, żółtka i rodzynki, całość wyrabiamy. Gdy masa będzie zbyt ścisła, dodajemy żółtko lub śmietanę, a gdy zbyt luźna -tartą bułkę. Gotową masę wykładamy na posypaną tartą bułką stolnicę, formujemy zgrabny wałek, kroimy krokiety, panierujemy w jajku i tartej bułce i od razu smażymy na gorącym, tzw. głębokim tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Usmażone przekładamy do rondla i trzymamy w cieple ok. 5 min (trzymane dłużej mogą stracić kruchość!). Podajemy jako samodzielne danie z dodatkiem sałaty ze śmietaną, sałatki z pomidorów lub innej, sezonowej surówki.

dodajdo.com
drukuj

Rolada czekoladowa

liczba porcji: 12 czas przygotowania
stopień trudności: średniotrudne kaloryczność

Składniki:

- 4 jajka
- 4 łyżki zimnej wody
- łyżka soku z cytryny
- szczypta soli
- szklanka cukru pudru
- 5 płaskich łyżek kakao
- 5 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki mąki tortowej
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- tłuszcz do wysmarowania pergaminu na spód blachy nadzienie: duża szklanka śmietany kremowej
- zagęstnik do śmietany
- 2 łyżki cukru pudru
- dobrze wysmażony dżem brzoskwiniowy lub marmolada
- tarta czekolada do posypania

Białka, wodę, sok z cytryny i sól ubijamy robotem, gdy piana stanie się bardzo sztywna, dodajemy cukier puder i, cały czas ubijając, po jednym żółtku. Gdy piana ze składnikami dobrze się połączy, sypiemy (przez sito) mąkę ziemniaczaną, mąkę tortową, kakao i proszek, ciasto delikatnie mieszamy drewnianą łyżką, gdy składniki dobrze się połączą, wylewamy na przygotowaną wcześniej blachę, wyłożoną pergaminem posmarowanym tłuszczem, wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy w temp. 160°C przez 15-20 min. Po wyjęciu z piekarnika ciasto wykładamy na ułożoną na stolnicy ściereczkę wierzchem na spód, zdejmujemy pergamin i od razu, ciepłe, rolujemy razem ze ściereczką. Na 2 godz. przed podaniem rolady ubijamy śmietanę z dodatkiem cukru pudru i zagęst-nika, ciasto lekko rozwijamy, uważając, by nie było pęknięć, smarujemy cienko dżemem, nakładamy śmietanę, pozostawiając 2 łyżki, i ponownie zawijamy. Przed podaniem smarujemy wierzch rolady pozostawioną śmietaną, posypujemy obficie czekoladą. Kroimy w zgrabne porcje ostrym, cienkim nożem, podgrzanym we wrzątku.

dodajdo.com
drukuj

Ciasto biszkoptowe trzepane

liczba porcji: 16
czas przygotowania: 30 min
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie

Składniki:

- szklanka mąki tortowej
- 4 jajka
- szklanka cukru pudru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki oliwy lub dobrego oleju
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- lukier o smaku rumowym lub cytrynowym
- tłuszcz do wysmarowania formy
- tarta bułka do posypania formy

Jajka, cukier puder, oliwę lub olej dokładnie ubijamy trzepaczką albo robotem nastawionym na średnie obroty, Gdy składniki się połączą, dodajemy, siejąc przez sito, mąkę tortową i ziemniaczaną, proszek, całość nadal dokładnie ubijamy. Gdy ciasto stanie się jednolite i pulchne, wlewamy je do przygotowanej formy (duża tor-townica), wstawiamy do nagrzanego, ale nie-gorącego piekarnika i pieczemy w temp. 180°C przez ok. 35-40 mm. Gdy się zrumieni na wierzchu, a boki lekko odstają od formy, wyjmujemy z pieca i pozostawiamy do wychłodzenia. Podajemy pokrojone w romby. Oddzielnie możemy podać bitą śmietanę, lody owocowe, domowy dżem, konfitury lub owocową sałatkę.

dodajdo.com
drukuj

Kruchy torcik z pianką

liczba porcji: 16
czas przygotowania: 30 min
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie

Składniki:

- 2 szklanki mąki krupczatki
- 4/5 kostki (20 dag) masła lub masła roślinnego
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 żółtka ugotowane na twardo
- skórka otarta z całej cytryny
- 5 białek
- szklanka cukru pudru
- filiżanka posiekanych orzechów
- wysmażona marmolada z rabarbaru z rodzynkami
- powidła lub wysmażony dżem morelowy
- tłuszcz do wysmarowania formy

Mąkę, rozdrobniony na kawałki tłuszcz oraz cukier puder siekamy w malakserze. Gdy składniki się połączą, dodajemy przetarte przez sito żółtka i skórkę z cytryny, wyrabiamy ciasto, aż będzie jednolite i gładkie, formujemy kulę, owijamy folią, wkładamy na 2 godz. do zamrażalnika lodówki. Z białek i cukru pudru ubijamy bardzo sztywną pianę. Wychłodzone ciasto wałkujemy w taki sposób, by wypełniło spód dużej tortowni-cy, nakłuwamy w kilku miejscach widelcem, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp. 220°C przez ok. 30 min. Zru-mienione wyjmujemy, lekko schładzamy (ok. 10 min), smarujemy obficie marmoladą, na wierzchu rozkładamy piankę, posypujemy posiekanymi orzechami, ponownie wstawiamy do piekarnika wychłodzonego do temp. 120°C i trzymamy przy lekko uchylonych drzwiczkach, by piana tylko lekko się zrumieniła i wysuszyła.

dodajdo.com
drukuj

Kruche ciasto do kawy

liczba porcji: 12
czas przygotowania: 30 min
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie

Składniki:

- 2 szklanki mąki tortowej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 duże (lub 3 małe) jajka
- 1/2 kostki (12,5 dag) masła lub masła roślinnego
- 1/2 szklanki kwaśnej, 12śmietany lub naturalnego jogurtu
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 cukry waniliowe•tłuszcz do wysmarowania formy•tarta bułka do posypania formy

Do miseczki siejemy przez sito mąkę z proszkiem, dodajemy cukier puder i cukry waniliowe, składniki mieszamy dodajemy roztopiony, letni tłuszcz, ucieramy robotem, dodając po jednym, jajka i, niewielkimi porcjami, śmietanę. Dokładnie wyrobione ciasto (powinno mieć konsystencję ciasta babowego) od razu przekładamy do przygotowanej średniej wielkości formy, wyrównujemy powierzchnię, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp. 160°C przez ok. 45 mm lub nieco dłużej. Wyjmujemy, gdy wierzch jest delikatnie zrumieniony, a boki odstają od formy. Kroimy w zgrabne porcje. Podajemy z dodatkiem domowych konfitur lub morelowego dżemu, albo powideł śliwkowych i bitej śmietany.

dodajdo.com
drukuj

Placek śmietankowy

liczba porcji: 12
czas przygotowania: 25 min
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie

Składniki:

- szklanka kopiasta łyżka mąki tortowej
- 2 budynie o smaku śmietankowym
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 3 jajka
- 1/2 kostki (12,5 dag) masła śmietankowego
- kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
- tłuszcz do wysmarowania formy
- tarta bułka do posypania formy
- cukier puder do posypania ciasta

Robotem ucieramy na puch masło z cukrem pudrem. Dodajemy, cały czas ucierając, po jednym, jajka. Gdy składniki się połączą, siejemy przez sito mąkę, budynie i proszek, całość nadal ucieramy. Dokładnie utarte, puszyste ciasto przelewamy do przygotowanej średniej wielkości formy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp. 160°C przez 45 min lub nieco dłużej. Chłodzimy przez kilka minut w piekarniku przy otwartych drzwiczkach. Po wyjęciu lekko chłodzimy i niezbyt ciepłe wykładamy na stolnicę. Kroimy w zgrabne porcje i oprószamy obficie cukrem pudrem.

dodajdo.com
drukuj

Kruche ciasto z mrożonymi owocami

liczba porcji: 16
czas przygotowania: 40 min
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie

Składniki:

- 2 szklanki mąki krupczatki
- kostka (25 dag) masła lub masła roślinnego
- 3/4 szklanki cukru pudru
- żółtko
- szczypta soli
- opakowanie mrożonych owoców (truskawki, wydrylowane wiśnie lub śliwki, agrest)
- 2 łyżki cukru pudru do przesypania owoców
- 8 okrągłych, podsuszonych biszkoptów,
- przetartych przez ostre, rzadkie sito
- tłuszcz do wysmarowania formy
- tarta bułka do posypania formy

Składniki ciasta siekamy lub rozdrabniamy w malakserze. Dobrze połączone wyrabiamy, aż powstanie jednolite, sprężyste ciasto. Gdy będzie zbyt suche, dodajemy 1-2 łyżki kwaśnej śmietany, formujemy z ciasta kulę i wkładamy do lodówki (można na całą noc). Przed pieczeniem 3/5 ciasta wykładamy na przygotowaną dużą tortownicę, wyrównujemy powierzchnię, posypujemy przetartymi biszkoptami, na których rozkładamy zamrożone owoce, całość oprószamy cukrem pudrem, na wierzch sypiemy pozostałe ciasto, utarte na tarce z dużymi otworami i natychmiast wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temp. 180°C przez 40 min lub nieco dłużej. Wyjmujemy, gdy ciasto się pięknie zrumieni. Rada: zamiast mrożonych owoców można ułożyć na cieście warstwę domowych powideł lub musu jabłkowo-dyniowego.

dodajdo.com
drukuj

Kruchy placek z jabłkami z pianką

liczba porcji: 8
czas przygotowania: 35 min (oprócz czasu na wychłodzenie i pieczenie)
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie

Składniki:

- 2 szklanki mąki krupczatki
- 1/2 kostki (12,5 dag) masła lub masła roślinnego
- 2 żółtka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 3 kwaskowe jabłka
- sok z cytryny
- 2 łyżki grubego cukru kryształu
- 2 łyżki rodzynek
- 2 białka
- 1/2 szklanki cukru pudru do ubicia piany
- tłuszcz do wysmarowania formy

Przesianą przez sito mąkę siekamy z miękkim tłuszczem, dodajemy utarte na puch żółtka z cukrem pudrem, ciasto szybko zagniatamy (czubkami palców), owijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki. Obrane ze skórki, pozbawione gniazd nasiennych jabłka ucieramy na tarce jarzynowej z dużymi otworami, obficie skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier i podsmażamy na niewielkim ogniu, często mieszając, aż staną się szkliste. Dodajemy przebrane rodzynki, mieszamy, odstawiamy do wychłodzenia. Wychłodzone ciasto rozwałko wuj emy na grubość 2 cm, rozkładamy na przygotowanej małej blaszce, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 min w temp. 200°C, aż nabierze złocistego koloru. Upieczony placek wyjmujemy z piekarnika, schładzamy, rozkładamy na powierzchni przygotowane jabłka, na nich, równomiernie, pianę ubitą z białek i ponownie wstawiamy do niezbyt gorącego (120°C) piekarnika i pieczemy do czasu, aż piana lekko się zrumieni. Podajemy na gorąco z dodatkiem porcji lodów lub na zimno z porcją ubitej śmietany.

dodajdo.com
drukuj

Kruchy torcik z rabarbarem

liczba porcji: 12
czas przygotowania: 45 min (oprócz czasu na wychłodzenie i pieczenie)
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie

Składniki:

- 2 szklanki mąki tortowej
- 1/2 kostki (12,5 dag) masła lub masła roślinnego
- szczypta soli
- 6 dużych łyżek lodowatej (ważne!) wody - np. chłodzonej przez 20 min w zamrażalniku lodówki
- nadzienie: 1 kg malinowego rabarbaru
- sok i skórka otarta z 1/2 pomarańczy
- 1/2 szklanki rodzynek• 2 kopiaste łyżki cukru pudru
- cukier waniliowy
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- lukier pomarańczowy

Dokładnie umyty rabarbar kroimy w drobną kostkę, łączymy z pozostałymi składnikami nadzienia, odstawiamy w chłodne miejsce. Z suchych składników ciasta robimy kruszonkę (najłatwiej w malakserze), dodajemy lodowatą wodę, zagniatamy ciasto i od razu roz-wałkowujemy 2 placki. Większym wykładamy spód przygotowanej wcześniej średniej wielkości tortownicy, nakłuwamy ciasto w kilku miejscach widelcem, rozkładamy w miarę równomiernie przygotowany rabarbar, przykrywamy mniejszym krążkiem, dociskamy brzegi i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez ok. 45 min w temp. 200°C, Torcik wyjmujemy, gdy się pięknie zrumieni. Jeszcze ciepły polewamy lukrem pomarańczowym, utartym z 1/2 szklanki cukru pudru i 2 łyżeczkami soku z pomarańczy

dodajdo.com
drukuj

Wiosenny kruchy placuszek

liczba porcji: 12
czas przygotowani: 25 min (oprócz czasu na wychłodzenie i pieczenie)
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie

Składniki:

- 2 czubate szklanki mąki krupczatki
- 2 jajka
- szklanka cukru pudru
- kostka (25 dag) masła lub masła roślinnego
- kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
- wiosenne owoce (agrest lub rabarbar)
- tłuszcz do wysmarowania formy
- cukier puder do posypania ciasta
- kokosowa kruszonka: 1/3 szklanki mąki krupczatki
- 2/3 szklanki wiórków kokosowych
- 1/2 kostki (12,5 dag) masła
- 1/2 szklanki cukru pudru

Masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym ucieramy robotem na puch. Dodajemy cały czas ucierając, po jednym, jajka. Gdy składniki dokładnie się połączą, siejemy przez sito mąkę z proszkiem, ciasto ucieramy, gdy trzeba, dodajemy kwaśną śmietanę i ucieramy jeszcze przez minutę. Gotowe wykładamy na przygotowaną średniej wielkości blaszkę, wyrównujemy powierzchnię, rozkładamy owoce (agrest w całości, rabarbar pokrojony w kostkę) i posypujemy kokosową kruszonką, Przygotowujemy kruszonkę: wszystkie składniki delikatnie siekamy, gdy się połączą, czubkami palców wyrabiamy kruszonkę i od razu posypujemy nią ciasto. Wstawiamy do ciepłego piekarnika, pieczemy w temp. 180°C przez 45 min lub nieco dłużej (czas pieczenia zależy od wysokości warstwy ciasta). Przed podaniem placek posypujemy cukrem pudrem.

dodajdo.com
drukuj

Kruchy placek z jabłkami

liczba porcji: 12
czas przygotowania: 35 min (oprócz czasu na wychłodzenie i pieczenie)
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie

Składniki:

- 2 szklanki mąki krupczatki
- 1/2 kostki (12,5 dag) masła lub masia roślinnego
- 1/2 szklanki cukru pudru
- kopiasta łyżeczkaproszku do pieczenia
- 2 żółtka
- 2 łyżki zsiadłego mleka lub kefiru
- 2 cukry waniliowe
- 3 szklanki dobrze wysmażonego musu jabłkowego
- 3 dorodne, kwaskowe jabłka•łyżka grubego cukru do posypania owoców
- tłuszcz do wysmarowania formy

Przesianą przez sito mąkę z proszkiem siekamy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, tłuszczem, zsiadłym mlekiem lub kefirem i żółtkami. Gdy składniki się połączą, zagniatamy ciasto do czasu, aż stanie się jednolite i sprężyste, Jeżeli się lekko kruszy, dodajemy 1-2 łyżki kefiru. Całość wyrabiamy przez chwilę, by konsystencja ciasta była właściwa, formujemy kulę, owijamy w folię i wstawiamy na 30 min lub nieco dłużej do lodówki. Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w cienkie krążki. Na wysmarowanej średniej wielkości blaszce rozkładamy wychłodzone, rozwałkowane ciasto, wyrównujemy powierzchnię, nakładamy mus, na nim - krążki jabłek w taki sposób, by nachodziły na siebie, całość posypujemy grubym cukrem i od razu wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temp. 180°C przez 50 min lub nieco dłużej (czas pieczenia zależy od wysokości warstwy ciasta oraz gatunku jabłek). Placek wyjmujemy z piekarnika, gdy będzie równomiernie zrumieniony. Najlepiej smakuje następnego dnia.

dodajdo.com
drukuj

Kruchy placek z kruszonką

liczba porcji: 12
czas przygotowania: 50 min
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie

Składniki:

- 1/2 kostki (12,5 dag) masła lub masła roślinnego
- cukier waniliowy
- szklanka pełnego mleka
- 2 szklanki mąki krupczatki
- szklanka cukru pudru
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- tłuszcz do wysmarowania formy kruszonką: 1/2 kostki (12,5 dag) masła
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki krupczatki
- 2 cukry waniliowe

Do garnuszka wlewamy mleko, dodajemy tłuszcz, cukier waniliowy, stawiamy na małym ogniu i, od czasu do czasu mieszając, doprowadzamy do zagotowania. W miseczce mieszamy mąkę z cukrem pudrem, zalewamy wrzącym mlekiem z dodatkami, składniki dokładnie mieszamy - powinna utworzyć się jednolita, pozbawiona grudek, gęsta masa. Odstawiamy do wychłodzenia. Do zimnej masy dodajemy proszek do pieczenia, całe jajka, całość dokładnie mieszamy, gotowe ciasto od razu wykładamy na przygotowaną średniej wielkości blaszkę, wyrównujemy powierzchnię i posypujemy kruszonką.

dodajdo.com
drukuj

Kruchy placek luksusowy

liczba porcji: 12
czas przygotowania: 35 min (oprócz czasu na wychłodzenie i pieczenie)
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie

Składniki:

- 50 dag mąki krupczatki
- 1/2 szklanki cukru pudru
- kostka (25 dag) masła lub masła roślinnego
- kopiasta łyżka czystego smalcu
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 cukry waniliowe
- tłuszcz do wysmarowania formy przełożenie ciasta: białka z 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru pudru

Do przesianej przez sito mąki z dodatkiem proszku, cukru pudru i cukru waniliowego dodajemy żółtka, niezbyt twarde masło i smalec. Składniki wyrabiamy, najłatwiej w malakserze, na niezbyt ścisłe ciasto. Gdy stanie się jednolite i sprężyste, owijamy w folię i odstawiamy w chłodne miejsce. Z białek i cukru pudru ubijamy ścisłą pianę. Na wysmarowanej tłuszczem średniej wielkości blaszce rozkładamy 3/5 wychłodzonego ciasta, wyrównujemy powierzchnię - lekko uklepując, nakładamy na ciasto ubitą pianę, którą przykrywamy pozostałą częścią wychłodzonego ciasta, utartego na tarce do jarzyn z dużymi otworami. Placek wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp. 200°C przez 45 min lub nieco dłużej. Wyjmujemy gdy wierzch będzie równomiernie zrumieniony, a piana wysuszona. Chłodzimy, posypujemy obficie cukrem pudrem. Placek jest najsmaczniejszy następnego dnia po upieczeniu.

dodajdo.com
drukuj

Bestsellery kulinarne