Dorsz z migdałami

liczba porcji:
czas przygotowania: 35 min 
stopień trudności: średniotrudne 
kaloryczność: średniokaloryczne 
koszt: średniodrogie

Składniki:

- 6 średniej wielkości filetów ze świeżego dorsza
- sok z dużej cytryny
- kieliszek białego, wytrawnego wina
- 1/2 szklanki sparzonych, obranych z łupinek, niezbyt drobno posiekanych migdałów
- 3 łyżki mąki krupczatki
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 kostki (12,5 dag) masła
- 6 dużych plasterków cytryny
- zielenina
- sól
- pieprz

Umyte, pozbawione wewnętrznych ciemnych błon i dokładnie obsuszone filety obficie skrapiamy sokiem z cytryny, odstawiamy na 10 min w chłodne miejsce. Mąkę dokładnie mieszamy z przyprawami, obtaczamy w niej filety i natychmiast smażymy na dobrze rozgrzanym
tłuszczu (podczas smażenia filety powinny w tłuszczu lekko pływać). Zrumienione z obu stron przekładamy do rondla, zalewamy wytrawnym winem, przykrywamy i trzymamy na najmniejszym ogniu lub w piekarniku (powinny być gorące).
Na rozgrzane masło sypiemy przygotowane migdały i, cały czas lekko mieszając, rumienimy na złoty kolor. Nasączone winem, gorące filety wykładamy na wygrzany półmisek, polewamy zasmażonymi w maśle migdałami, każdy filet przybieramy plasterkiem cytryny i obficie posypujemy zieleniną. Podajemy zaraz po przygotowaniu.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne