Grzybowe racuchy

liczba porcji:16 
czas przygotowania: 45 min 
stopień trudności: średniotrudne 
kaloryczność: średniokaloryczne 
koszt: średniodrogie

Składniki:

- 10 średniej wielkości kapeluszy świeżych, leśnych grzybów lub 50 dag pieczarek
- cebula 
- liście sałaty
- czerwona papryka
- zielenina
- olej i smalec (pół na pół) do smażenia

Ciasto:

- szklanka mąki tortowej
- szklanka naturalnego jogurtu
- szklanka kefiru (mogą być 2 szklanki kefiru, ale z jogurtem ciasto będzie smaczniejsze)
- 2 jajka
- łyżka oleju
- cukier
- sól
- pieprz

Przygotowujemy ciasto: jogurt łączymy z kefirem i żółtkami, dodajemy olej, przyprawy, mieszamy, dodajemy mąkę, wyrabiamy ciasto, odstawiamy.
Oczyszczone grzyby kroimy w cienkie paski, cebulę siekamy, zasmażamy razem, gdy się lekko zrumienią, rozbijamy w malakserze na gładką masę, odstawiamy do wychłodzenia. W głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz. Do ciasta dodajemy grzybową masę, lekko mieszamy, dodajemy pianę ubitą z białek i, średniej wielkości metalową łyżką, wrzucamy na tłuszcz małe porcje ciasta, rumieniąc z obu stron. Po odsączeniu z nadmiaru tłuszczu układamy na półmisku przybranym zieleniną. Podajemy bardzo gorące.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne