Szczupak w czerwonym winie

liczba porcji:
czas przygotowania: 60 min 
stopień trudności: średniotrudne 
kaloryczność: średniokaloryczne 
koszt: drogie

Składniki: 

- 6 filetów ze szczupaka
- kopiasta łyżka mąki krupczatki do panierowania
- olej i masło (pół na pół) do smażenia
- sól
- pieprz

Sos:

- szklanka czerwonego, wytrawnego wina
- 2 łyżki cukru
- 2 czubate łyżki rodzynek
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- goździk
- szczypta cynamonu
- cieniutka skórka obrana z cytryny
- łyżka naturalnej galaretki porzeczkowej lub 2 łyżki soku wyciśniętego ze świeżych porzeczek

Ze szczupaka odcinamy łeb, płetwy, ogon, ość grzbietową i, jeśli to możliwe, wszystkie, najmniejsze nawet ości. Rybę oprószamy niewielką ilością soli i pieprzu, obtaczamy w mące (nadmiar mąki strząsamy), trzymamy pod przykryciem w chłodnym miejscu.
Przygotowujemy sos: wino zagotowujemy z goździkiem, cukrem i przyprawami, trzymamy przez 3 min na ogniu, by nabrało aromatu, cedzimy przez gęste sito wyłożone gazą. Do wina dodajemy galaretkę lub sok z porzeczek, łączymy z mąką ziemniaczaną wymieszaną z 2 łyżkami wody, zagotowujemy. Gdy sos zgęstnieje i stanie się szklisty, wrzucamy wypłukane rodzynki.
Na rozgrzanym tłuszczu smażymy porcje szczupaka, rumieniąc z obu stron. Przekładamy na wygrzany półmisek, polewamy sosem.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne