Babcine bliny

liczba porcji: 12
czas przygotowania: 50 min 
stopień trudności: średniotrudne 
kaloryczność: średniokaloryczne 
koszt: średniodrogie

Składniki:

- 5 dag drożdży
- szklanka ciepłego mleka
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- szklanka mąki gryczanej (zamiast mąki można zmielić w młynku odpowiednią ilość kaszy gryczanej)
- szklanka mąki tortowej
- 2 żółtka
- 2 łyżki stopionego masła
- sól
- 1/2 łyżeczki cukru
- masło i oliwa (pół na pół) do smażenia

Do miseczki wkładamy drożdże, cukier, dodajemy ciepłe mleko, mieszamy, odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy masa podwoi objętość, dodajemy żółtka, obie mąki, wodę i wyrabiamy ciasto (najłatwiej robotem) na jednolitą masę. Pod koniec dodajemy sól i roztopione, letnie masło, składniki łączymy, całość odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe, pozbawione przewiewów miejsce.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, nakładamy ciasto. Gdy przy brzegach smażonych blinów pokażą się pęcherzyki, odwracamy każdy na drugą stronę i delikatnie rumienimy. Gotowe przekładamy na wygrzany talerz, ustawiony na naczyniu z gorącą wodą i trzymamy pod przykryciem.
Zakąska podana z dodatkiem czarnego lub czerwonego kawioru, z paseczkami wędzonego łososia lub z gęstą, kwaśną śmietaną uznawana jest przez smakoszy za najwykwintniejszą i najsmaczniejszą. Bliny po staropolsku podawano ze smażonymi borówkami lub cebulką zasmażoną ze skwarkami ze słoninki.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne