Szaszłyki rybne

liczba porcji: 6 
czas przygotowania: 40 min (oprócz czasu na smażenie)
stopień trudności: łatwe 
kaloryczność: średniokaloryczne 
koszt: średniodrogie

Składniki: 

- 50 dag filetów z dorsza (najodpowiedniejszy świeży)
- 50 dag średniej wielkości, w miarę równych pieczarek
- 3 duże, najlepiej podłużne cebule
- 20 dag chudego, wędzonego boczku pokrojonego w cienkie plasterki
- liście sałaty
- cząstki pomidora
- natka pietruszki
- sok z 1/2 cytryny
- sól
- pieprz
- przyprawa do ryb
- olej

Filety skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy przyprawą do ryb, odstawiamy w chłodne miejsce. Z umytych, obsuszonych pieczarek wycinamy trzony, cebulę kroimy w niezbyt grube krążki. Filety lekko obsuszamy, kroimy w kostkę nieco mniejszą od pieczarek. Na rożenki nadziewamy w równych ilościach kapelusze pieczarek, cebulę, boczek i kawałki ryby.
Tak przygotowane, oprószamy przyprawami i odstawiamy w chłodne miejsce. Na 20 min przed podaniem szaszłyki obficie smarujemy olejem i smażymy na ruszcie ogrodowym lub elektrycznym albo na dużej patelni. Podajemy gorące, ułożone na liściach sałaty, przybrane cząstkami pomidora i natką pietruszki.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne