liczba porcji: 6
czas przygotowania: 25 min (oprócz czasu na zapiekanie)
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie
Składniki:
- 6 średniej wielkości filetów z dorsza
- plasterki chudego, surowego boczku do wyłożenia spodu i boków naczynia do zapiekania
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- majeranek
- liście sałaty
- zielenina
- pieprz
- sól
- olej
Formę do zapiekania smarujemy olejem, wykładamy dokładnie plasterkami boczku, posypujemy pieprzem, solą i majerankiem. Na boczku rozkładamy cienkie krążki cebuli, posypujemy drobno posiekanym czosnkiem i niewielką ilością przypraw. Na wierzchu układamy lekko obsuszone filety, smarujemy obficie olejem, posypujemy przyprawami. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy w temp. 220°C przez 40-45 min. Czas zapiekania zależy od wielkości filetów i grubości plastrów boczku i może być nieco dłuższy. Gotowe porcje rozkładamy na talerzach wyłożonych liśćmi sałaty, posypujemy zieleniną.
0 komentarze:
Prześlij komentarz