liczba porcji: 6
czas przygotowania: 50 min
stopień trudności: łatwe
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie
Składniki:
- 6 niewielkich filetów z dorsza
- łyżka mąki krupczatki wymieszanej z łyżeczką przyprawy do ryb
- sok z 1/2 cytryny
- ogórki
- pomidory
- koperek
- 6 okrągłych kromek bułki paryskiej
- jajko
- 2 łyżki mleka
- sól
- pieprz
- szczypta słodkiej papryki
- tarta bułka
- olej do smażenia
Filety skrapiamy sokiem z cytryny dokładnie przykrywamy odstawiamy na 10 min w chłodne miejsce. Po tym czasie lekko je obsuszamy, panierujemy w mące z przyprawą do ryb i smażymy na bardzo gorącym tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Usmażone przykrywamy trzymamy w cieple (np. w piekarniku). Jajko łączymy z mlekiem i przyprawami, moczymy w nim kromki bułki, następnie panierujemy je w tartej bułce i smażymy na gorącym tłuszczu. Grzanki układamy na liściach sałaty, na nich porcje ryby. Całość przybieramy plasterkami świeżego ogórka i cząstkami pomidora oraz koperkiem.
0 komentarze:
Prześlij komentarz