liczba porcji: 6
czas przygotowania: 50 min
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie
Składniki:
- 6 niewielkich filetów z dorsza
- czubata łyżka mąki krupczatki wymieszanej z solą i pieprzem lub z przyprawą do ryb
- olej do smażenia
- duża cytryna
- liście sałaty
- natka pietruszki
Sos:
- słoik oliwek nadziewanych papryką
- słodka papryka
- 2 duże cebule
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki wody
- łyżka keczupu
- sól
- pieprz
Filety skrapiamy sokiem z cytryny, odstawiamy w chłodne miejsce na 10 min.
Przygotowujemy sos: na oleju podsmażamy drobno posiekaną cebulę, gdy się zeszkli, dodajemy koncentrat wymieszany z wodą, keczup, przyprawy, zagotowujemy i trzymamy przez kilka minut na niewielkim ogniu, aż cebula się upraży. Zdejmujemy z ognia, dodajemy odsączone z zalewy, pokrojone w cienkie plasterki oliwki, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce (sosu z oliwkami nie można zagotować!). Lekko obsuszone filety panierujemy w mące z przyprawami i smażymy na gorącym, tzw. głębokim tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Gotowe układamy na liściach sałaty, polewamy gorącym sosem, posypujemy zieleniną i natychmiast podajemy.
0 komentarze:
Prześlij komentarz