Udziec z sarny

liczba porcji: 6
czas przygotowania: 150 min
stopień trudności: trudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie

Składniki:

- wymrożony udziec z sarny
- 15 dag świeżej słoniny (1/2 słoniny zamrażamy)
- marchew
- korzeń pietruszki
- 1/3 selera
- cebula
- sól
- 1/2 szklanki rosołu (może być z koncentratu) lub wody do podlania mięsa

Sos:

- 2 łyżki naturalnej galaretki z porzeczek
- 2 łyżki wiśniowego soku (nie syropu!)
- cytryna
- łyżka karmelu
- goździk
- pięć ziaren owoców jałowca lekko zmiażdżonych w moździerzu
- mąka
- 1/2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina

Odpowiednio przycięty udziec z sarny obieramy z żył, delikatnie nacieramy solą. Schłodzoną słoninę kroimy w zgrabne kawałki, którymi gęsto szpikujemy mięso. Tak przygotowane mięso układamy w brytfannie, posypujemy utartymi na tarce ze średnimi otworami jarzynami, podlewamy rosołem lub wodą. Dusimy pod przykryciem, polewając mięso od czasu do czasu wytworzonym sosem, a gdy trzeba, dodatkową łyżką rosołu lub wody. Miękką sarninę wyjmujemy na półmisek, wstawiamy w ciepłe miejsce. Sos oprószamy mąką, zasmażamy, gdy zgęstnieje, dodajemy pozostałe składniki i przyprawy, zagotowujemy, trzymamy na niewielkim ogniu przez kilka minut (powinien tylko lekko „mrugać"). Gdy sos nabierze właściwej konsystencji, przecieramy przez sito i, gdy trzeba, doprawiamy. Wygrzaną sarninę kroimy, pozostawiając plastry przy kości, polewamy częścią gorącego sosu. Pozostały sos podajemy w sosjerce.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne