Marynata do sarniny (podstawowa, bejca)

czas przygotowania: 20 min
stopień trudności: łatwe
koszt: średniodrogie

Składniki:

- butelka czerwonego, wytrawnego wina
- 3 duże cebule
- 3 marchewki
- 2 czubate łyżki grubo posiekanej natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- dokładnie pokruszony liść laurowy
- 20 ziaren owoców jałowca lekko zmiażdżonych w moździerzu
- płaska łyżeczka ziarnistego czarnego pieprzu
- oliwa (w ilości, by marynata zakryła mięso na centymetr)

Marchewki i cebule kroimy w krążki, łączymy z pozostałymi składnikami. Tak przygotowaną marynatą bardzo dokładnie zalewamy mięso i odstawiamy w chłodne miejsce na 3-5 dni, przewracając je w garnku 2 razy dziennie.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne