Marynowanie dziczyzny po staropolsku

czas przygotowania: 15 min
stopień trudności: łatwe
koszt: tanie

Składniki:

- maślanka lub zsiadłe mleko
- owoce jałowca zmiażdżone w moździerzu
- sól

Przygotowane do marynowania mięso z dziczyzny układamy w kamiennym garnku, lekko oprószamy solą, nacieramy niewielką ilością zmiażdżonych w moździerzu owoców jałowca i zalewamy (5 cm wyżej od warstwy mięsa) maślanką lub zsiadłym mlekiem. Mięso trzymamy w chłodnym miejscu przez 2-3 dni, przewracając je 2 razy dziennie. Po wyjęciu z mleka moczymy mięso przez 30 min w zimnej wodzie, często ją zmieniając, obsuszamy i dopiero wówczas przygotowujemy do pieczenia. Tzw. małą zwierzynę, np. zająca, możemy przetrzymywać w słodkim, chudym mleku.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne