liczba porcji: 6
czas przygotowania: 45 min
stopień trudności: łatwe
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie
Składniki:
- 6 filetów z dorsza
- 30 dag wędzonego, chudego boczku
- łyżka mąki krupczatki wymieszanej z łyżeczką przyprawy do ryb
- 30 dag pieczarek albo kapeluszy świeżych, leśnych grzybów
- sok z cytryny
- olej do smażenia
- plasterki cytryny
- natka pietruszki
Filety skrapiamy sokiem z cytryny, odstawiamy w chłodne miejsce na 10 min. Na rozgrzanym oleju smażymy drobno pokrojony boczek - skwarki powinny być zrumienione, delikatne i kruche. Wyjmujemy je łyżką cedzakową, przekładamy do rondelka, trzymamy w cieple. Obsuszone filety panierujemy w mące z przyprawami i smażymy na rozgrzanym oleju. Następnie przekładamy do wygrzanego naczynia, przykrywamy, trzymamy w cieple.
Na pozostałym ze smażenia tłuszczu (gdy trzeba, dolewamy oleju) smażymy, często mieszając, pokrojone w cienkie paseczki grzyby tak długo, aż wyparuje z nich cały sok. Na podgrzanych talerzykach układamy porcję ryby, otaczamy grzybami, posypujemy skwarkami i ozdabiamy plasterkiem cytryny. Podajemy gorące.
0 komentarze:
Prześlij komentarz