Omlety - istotne rady i porady

Omlet będzie bardzo delikatny, jeżeli przygotujemy go z dodatkiem pełnego mleka lub słodkiej śmietanki. Zawsze w takiej samej proporcji: 1 duże jajko na 1 łyżkę mleka lub śmietanki.

Osoby, które preferują kuchnię niskokaloryczną, mogą, zamiast mleka, dodać do ubijanych jajek wodę mineralną lub stołową.

Dokładnie umyte, całe jajka ubijamy delikatnie i krótko (długotrwałe ubijanie powoduje twardość omletu) widelcem.

Omlety smażymy na patelni z grubym dnem.

Suchą patelnię bardzo dobrze rozgrzewamy. Gdy będzie gorąca, wkładamy masło i w chwili, gdy się rozpuści, wlewamy ubite jajka - ta procedura powoduje, że omlet się zrumieni, a nie przypali!

W czasie smażenia lekko potrząsamy patelnią (trzymaną tuż nad ogniem), a ścinające się brzegi omletu zawijamy łopatką do środka.

Omlety smażymy bardzo krótko, aby ich wewnętrzna strona pozostała miękka i pulchna.

Gotowe nadziewamy przygotowanym wcześniej farszem, podwijamy boki do środka, zsuwamy na wygrzany talerz i natychmiast podajemy.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne