Omlet będzie bardzo delikatny, jeżeli przygotujemy go z dodatkiem pełnego mleka lub słodkiej śmietanki. Zawsze w takiej samej proporcji: 1 duże jajko na 1 łyżkę mleka lub śmietanki.
Osoby, które preferują kuchnię niskokaloryczną, mogą, zamiast mleka, dodać do ubijanych jajek wodę mineralną lub stołową.
Dokładnie umyte, całe jajka ubijamy delikatnie i krótko (długotrwałe ubijanie powoduje twardość omletu) widelcem.
Omlety smażymy na patelni z grubym dnem.
Suchą patelnię bardzo dobrze rozgrzewamy. Gdy będzie gorąca, wkładamy masło i w chwili, gdy się rozpuści, wlewamy ubite jajka - ta procedura powoduje, że omlet się zrumieni, a nie przypali!
W czasie smażenia lekko potrząsamy patelnią (trzymaną tuż nad ogniem), a ścinające się brzegi omletu zawijamy łopatką do środka.
Omlety smażymy bardzo krótko, aby ich wewnętrzna strona pozostała miękka i pulchna.
Gotowe nadziewamy przygotowanym wcześniej farszem, podwijamy boki do środka, zsuwamy na wygrzany talerz i natychmiast podajemy.
0 komentarze:
Prześlij komentarz