Sandacz w sosie jabłkowym

liczba porcji:
czas przygotowania: 40 min 
stopień trudności: średniotrudne 
kaloryczność: średniokaloryczne 
koszt: drogie

Składniki:

- 6 filetów z sandacza
- mąka krupczatka do panierowana
- olej i masło (pół na pół) do smażenia
- sól
- pieprz

Sos:

- szklanka białego, wytrawnego wina
- skórka otarta z dużej cytryny
- szczypta cynamonu
- sok z cytryny
- 2 duże, winne jabłka
- 3 płaskie łyżki cukru
- łyżka świeżego masła
- łyżeczka mąki ziemniaczanej

Przygotowujemy sos: obrane ze skórki jabłka ucieramy na jarzynowej tarce z dużymi otworami i natychmiast wkładamy do rondelka z rozpuszczonym masłem, mieszamy, oprószamy cukrem i smażymy, często mieszając. Gdy się zeszklą i nabiorą złocistego koloru (po 3-4 min), łączymy je z winem, skórką z cytryny i cynamonem, zagotowujemy, dodajemy rozpuszczoną w 2 łyżkach zimnej wody mąkę ziemniaczaną, ponownie zagotowujemy, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny lub szczyptą cukru.
Filety smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc po 5 min każdą ze stron. Ryba powinna być doskonale zrumieniona, ale nie spieczona. Gotową wykładamy na wygrzany półmisek, przybrany kompozycją z krążków jabłka i plasterków cytryny, polewamy gorącym sosem i podajemy zaraz po przygotowaniu. Zakąska gorąca smakuje najlepiej.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne