Babcina kasza zapiekana

liczba porcji: 4
czas przygotowania: 50 min (oprócz czasu na zapiekanie)
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie

Składniki:

- szklanka kaszy perłowej
- 3 szklanki wody z dodatkiem 3 małych kostek maggi
- 2 cebule
- 0,5 l (waga po oczyszczeniu i rozdrobnieniu) kapeluszy świeżych grzybów
- 15 dag pokrojonego w cienkie plastry chudego, wędzonego boczku
- 3 łyżki oliwy do podsmażenia boczku
- 1/2 szklanki kremowej śmietany
- łyżka koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz
- tłuszcz do wysmarowania formy
- tarta bułka do posypania formy

Na gorącą wodę z rozpuszczonymi w niej kostkami maggi sypiemy kaszę, gotuje-my na niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż wyparuje cały płyn. Na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażamy posiekaną cebulę, gdy się zeszkli, dodajemy grzyby, całość smażymy, często mieszając i, gdy trzeba, podlewamy 1-2 łyżkami wody by grzyby nie przywarły do spodu naczynia. Na rozgrzanym na dużej patelni oleju podsmażamy plasterki boczku, rumieniąc z obu stron. Miękką, sypką kaszę łączymy z grzybami, dodajemy tłuszcz wytopiony z boczku, doprawiamy do smaku, Kasza powinna mieć pikantny, z dominującą grzybową nutą, smak. Połowę kaszy rozkładamy na spodzie przygotowanego naczynia do zapiekania, wyrównujemy powierzchnię, rozkładamy, miejsce przy miejscu, plasterki zrumienionego boczku, na nich - pozostałą kaszę. Wyrównaną powierzchnię polewamy lekko spienioną śmietaną z koncentratem pomidorowym, wstawiamy do nagrzanego do temp. 180°C piekarnika i zapiekamy przez 25-30 min. Podajemy z sałatką ze świeżych pomidorów z cebulą i śmietaną lub z inną, sezonową surówką.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne