Placki ziemniaczane z kabaczkiem lub cukinią

liczba porcji: 20
czas przygotowania: 60 min
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie

Składniki:

- średniej wielkości kabaczek lub cukinia (do 50 cm)
- 6 dużych, młodych ziemniaków
- 3 jajka
- 2 ugotowane ziemniaki
- cebula
- olej do zasmażenia cebuli
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- szczypta majeranku lub roztartej w dłoniach przyprawy prowansalskiej
- łyżka tartej bułki
- olej do smażenia

Z obranych ze skórki kabaczka lub cukinii usuwamy pestki i miąższ i ucieramy na tarce do jarzyn z dużymi otworami. Ziemniaki ucieramy na tarce, przekładamy na sito, odsączamy. Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na tłuszczu (powinna się zeszklić, ale nie zrumienić), czosnek drobno siekamy. Ugotowane ziemniaki rozcieramy z podsmażoną cebulą i żółtkami na puszystą masę, dodajemy przyprawy i pozostałe składniki, wyrabiamy jednolite ciasto. Pod koniec dodajemy pianę ubitą z 2 białek. Gdy masa będzie zbyt lekka, dodajemy tartą bułkę. Na gorącym tłuszczu smażymy niewielkie placuszki, rumieniąc z obu stron na złoty kolor. Najlepiej smakują prosto z patelni, są wtedy chrupiące i delikatne. Podajemy z sezonową, lekko doprawioną surówką lub na słodko, z domowym dżemem lub ubitą śmietaną.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne