Kasza zapiekana z boczkiem

liczba porcji: 4
czas przygotowania: 50 min (oprócz czasu na zapiekanie)
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie

Składniki:

- szklanka suchej kaszy perłowej
- 2 szklanki lekko osolonej wody
- kawałek (15 dag) chudego, wędzonego boczku
- duża łyżka oliwy do zasmażenia boczku
- duża cebula
- 2 jajka
- 2 łyżki posiekanego koperku
- szklanka śmietany
- puszka zielonego groszku konserwowego
- szklanka utartego, żółtego sera
- przyprawy
- tłuszcz do wysmarowania formy
- tarta bułka do posypania formy

Na gorącą, osoloną wodę sypiemy kaszę i gotujemy na niewielkim ogniu, często mieszając, aż kasza wchłonie cały płyn. Na oliwie topimy pokrojony w drobną kostkę boczek, gdy skwarki lekko się zrumienią, wlewamy całość do ugotowanej kaszy, mieszamy, naczynie owijamy w gazetę, ustawiamy pod kocem. Posiekaną cebulę lekko zasmażamy (powinna się zeszklić), groszek odsączamy z zalewy. Do miękkiej kaszy dodajemy cebulę i groszek oraz pianę ubitą z białek, całość lekko doprawiamy. Składniki delikatnie mieszamy i wykładamy do przygotowanej formy do zapiekania. Powierzchnię dokładnie wyrównujemy. Przygotowujemy sos: śmietanę lekko ubijamy z żółtkami, dodajemy ser, koperek, gdy trzeba, doprawiamy, zalewamy kaszę sosem, wstawiamy naczynie do nagrzanego piekarnika i zapiekamy w temp. 180°C przez ok. 20-25 min, Podajemy, gdy sos lekko się zrumieni, z sezonową surówką lub sałatką z pomidorów, papryki i cebuli.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne