Kasza zapiekana z mięsem

liczba porcji: 4
czas przygotowania: 50 min (oprócz czasu na zapiekanie)
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie

Składniki:

- szklanka suchej kaszy perłowej
- 2 szklanki rosołu (może być z koncentratu) lub wywaru z jarzyn
- płaska łyżeczka przyprawy typu „Jarzynka\"
- 25 dag mielonego mięsa wołowego lub wieprzowego (lub pół na pół)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki pikantnego keczupu
- tłuszcz do podsmażenia cebuli i mięsa
- kilka wiórków mrożonego masła
- kilka świeżych pomidorów
- 2 cebule
- tłuszcz do wysmarowania formy
- tarta bułka do posypania formy
- pieprz
- sól

Na gorący rosół z dodatkiem przyprawy sypiemy kaszę, mieszamy, gotujemy na niewielkim ogniu, aż płyn wsiąknie, przykrywamy, trzymamy w cieple. Na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażamy drobno posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy mięso i, często mieszając, zasmażamy, aż składniki lekko się zrumienią. Dodajemy koncentrat pomidorowy, keczup i przyprawy - masa powinna mieć zdecydowany, lekko pikantny smak. Masę łączymy z kaszą, całość wykładamy do obficie wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką formy do zapiekania, powierzchnię wyrównujemy. Na wierzchu rozkładamy dość grube plastry świeżych pomidorów (wcześniej obranych ze skórki), posypujemy wiórkami masła i od razu wstawiamy formę do nagrzanego piekarnika na około 25-30 min (czas zapiekania zależy od wysokości zapiekanej warstwy). Podajemy z zieloną sałatą lub z inną, sezonową, delikatną w smaku surówką.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne