Staropolskie ziemniaczane knedelki

liczba porcji: 4
czas przygotowania: 60 min
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie

Składniki:

- 8 średniej wielkości ugotowanych ziemniaków
- 2 żółtka
- szklanka 2 kopiaste łyżki mąki pszennej
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- szczypta imbiru
- farsz:
- 20 dag dobrze odciśniętego białego sera
- 2 kopiaste łyżki utartego na tarce żółtego sera
- duża cebula
- oliwa lub olej do zasmażenia cebuli
- sól
- biały pieprz
- żółtko lub małe jajko

Przygotowujemy farsz: drobno posiekaną cebulę lekko rumienimy, często mieszając. Gdy przestygnie, rozcieramy z białym serem, dodajemy do masy utarty żółty ser, żółtko i przyprawy. Farsz powinien być pikantny, o wyraźnym, serowym smaku. Przygotowujemy ciasto: roztarte w malakse-rze ziemniaki łączymy z żółtkami, dodajemy obie mąki, sól i imbir, ciasto zagniatamy jak na kopytka. Na podsypanej mąką stolnicy toczymy gruby wałek, kroimy w niezbyt grube plastry, każdy lekko rozpłaszczamy, nadziewamy porcją farszu, dokładnie zlepiamy i układamy - miejscem zlepionym do dołu - na stolnicy. Uformowane knedelki oprószamy mąką, gdy trzeba, raz jeszcze formujemy w dłoniach i wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę. Gotujemy na średnim ogniu - od chwili, gdy wypłyną - jeszcze przez 3 min. Podajemy gorące, polane zasmażoną na oliwie cebulką lub skwarkami ze świeżej słoniny.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne