Kasza gryczana ze świeżymi grzybami

liczba porcji: 4
czas przygotowania: 50 min (oprócz czasu na zapiekanie)
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie

Składniki:

- czubata szklanka kaszy gryczanej
- 2 szklanki wody
- duża łyżka czystego smalcu
- 1 kg kapeluszy świeżych grzybów (waga po oczyszczeniu)
- 2 cebule
- szklanka śmietany kremowej
- jajko
- 2 kopiaste łyżki utartego
- żółtego sera
- sól
- pieprz
- płaska łyżeczka przyprawy myśliwskiej
- tłuszcz do wysmarowania formy
- tłuszcz do podsmażenia cebuli i grzybów

Na gotującą się wodę z dodatkiem soli i smalcu sypiemy kaszę, gotujemy na niewielkim ogniu, często mieszając, aż płyn zostanie wchłonięty przez ziarenka. Odstawiamy, pod przykryciem, w ciepłe miejsce. Dokładnie oczyszczone, wypłukane kapelusze grzybów kroimy w cienkie plasterki, cebulę drobno siekamy. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy cebulę, gdy się zeszkli, dodajemy grzyby, całość, często mieszając, podsmażamy. Podlewamy niewielką ilością wody i dusimy przez 10 min. Doprawiamy do smaku według własnych upodobań.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne