Staropolskie krokiety a la Potocki

liczba porcji: 10-12
czas przygotowania: 60 min
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie

Składniki:

- 2 czubate szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
- szklanka pieczonego mięsa z dzikiego ptactwa lub drobiu
- szklanka wątróbki drobiowej lub cielęcej
- 3 żółtka
- 3 łyżki słodkiej śmietany
- tarta bułka
- sól
- pieprz
- 3 łyżki rodzynek
- 2 jajka i tarta bułka do panierowania
- oliwa i masło (pół na pół) do smażenia

Wątróbkę podsmażamy na tłuszczu, pilnując, by się zbyt mocno nie zrumieniła. Mięso z dzikiego ptactwa lub drobiu obieramy z kostek i skóry. Zimną wątróbkę, kaszę oraz mięso przepuszczamy przez maszynkę (można rozbić w malakserze!), dodajemy 3 łyżki tartej bułki, śmietanę, żółtka i rodzynki, całość wyrabiamy. Gdy masa będzie zbyt ścisła, dodajemy żółtko lub śmietanę, a gdy zbyt luźna -tartą bułkę. Gotową masę wykładamy na posypaną tartą bułką stolnicę, formujemy zgrabny wałek, kroimy krokiety, panierujemy w jajku i tartej bułce i od razu smażymy na gorącym, tzw. głębokim tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Usmażone przekładamy do rondla i trzymamy w cieple ok. 5 min (trzymane dłużej mogą stracić kruchość!). Podajemy jako samodzielne danie z dodatkiem sałaty ze śmietaną, sałatki z pomidorów lub innej, sezonowej surówki.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne